Desetine učenica u Francuskoj vraćeno iz škola zbog abaje

6
Radiosarajevo.ba
Desetine učenica u Francuskoj vraćeno iz škola zbog abaje
Foto: Pexels / Abaja

Francuski ministar obrazovanja rekao je da je gotovo 300 učenika stiglo u školu u ponedjeljak noseći abaju, dugi ogrtač koji je prošle sedmice zabranjen u školama.

Prema službenim podacima, 298 djevojčica, uglavnom u dobi od 15 ili više godina, pojavilo se u školi u zabranjenoj odjeći. Prema uputama ministarstva, uslijedio je period dijaloga sa školskim osobljem.

Većina djevojaka tada je pristala drugačije se obući i mogle su krenuti na nastavu.

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Potresne vijesti: Adis Ahmetović otkrio da ima karcinom

Međutim, 67 djevojaka odbilo je poslušati te su poslane kući. Sada će uslijediti daljnje razdoblje dijaloga s njihovim porodicama, a ako to ne uspije, bit će isključene. U usporedbi s 12 miliona dječaka i djevojčica koji su u ponedjeljak ponovo u školama, vlada vjeruje da brojke pokazuju da je njezina zabrana široko prihvaćena, piše BBC.

Međutim, pravno osporavanje od skupine koja predstavlja neke muslimane ide pred sudove kasnije u utorak. Krajem augusta ministar obrazovanja najavio je da će učenicima biti zabranjeno nositi široke ogrtače pune dužine koje nose neke muslimanke u francuskim državnim školama na početku nove školske godine 4. septembra.

Francuska ima strogu zabranu vjerskih znakova u državnim školama i vladinim zgradama, uz obrazloženje da oni krše svjetovne zakone. Nošenje marame zabranjeno je od 2004. godine u državnim školama. Ovaj potez dolazi nakon višemjesečne rasprave o nošenju abaje u francuskim školama.

*Aba ili Abaja je vrsta ogrtača koji se nosi u arapskom svijetu odnosno Arabiji, Levantu i Sjevernoj Africi. Seže od vrata odnosno ramena do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće. Nema kapuljaču, no često se nosi u kombinaciji s raznim vrstama pokrivala za kosu (al-amira, šajla, kimar), a ponekad i nikabom koji prekriva donji dio lica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije