Danas počinje suđenje Florence Hartmann

Radiosarajevo.ba
Danas počinje suđenje Florence Hartmann

Suđenje Florence Hartmann, bivšoj glasnogovornici glavne tužiteljice Carle del Ponte optuženoj za nepoštivanje suda obilježit će ovu sedmicu u radu Haškog tribunala (ICTY).

Narednih dana u Haagu će biti nastavljena i suđenja Vlastimiru Đorđeviću, Momčilu Perišiću, Antu Gotovini i šestorici nekadašnjih lidera bosanskih Hrvata.

Za utorak i srijedu, 16. i 17. juna, zakazana je i rasprava u postupku protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, ali ICTY nije saopćio čemu će ona biti posvećena.

Glavni proces Šešelju, po optužnici za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, prekinut je u martu zbog navodnih prijetnji svjedocima optužbe. U međuvremenu je Šešelju suđeno i za nepoštivanje suda, zato što je, po optužnici, otkrio identitet zaštićenih svjedoka. Presuda se očekuje.

Proces Florence Hartmann, kako je planirano, počet će u ponedjeljak i biti okončan u utorak.

Tribunal je Hartmann u augustu prošle godine optužio za nepoštivanje suda zato što je objelodanila sadržaj dviju povjerljivih odluke žalbenog vijeća iz procesa protiv Slobodana Miloševića, donesenih septembra 2005. i aprila 2006.

Hartmann je u tekstovima tvrdila da su tim odlukama suci ICTY-a učestvovali u prikrivanju ključnih dokumenata o umiješanosti SR Jugoslavije u genocid u Srebrenici tako što su odbili skinuti oznaku povjerljivosti sa zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane koje je službeni Beograd dostavio ICTY-u na suđenju Miloševiću.

Objavljivanjem tih odluka, usprkos odluci sudaca da one ostanu zapečaćene, Hartmann je prema optužnici svjesno i hotimično ometala provođenje pravde.

Za nepoštovanje suda zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora, novčana globa do 100.000 eura ili obje.

U nastavku suđenja hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču suci će u ponedjeljak saslušati novog svjedoka odbrane prvooptuženog Gotovine.
Gotovina (53), Čermak (59) i Markač (53) optuženi su za za progon; prisilno premještanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana djela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini od početka augusta do kraja septembra 1995.

U Haagu će u ponedjeljak, iskazom novog svjedoka optužbe, biti nastavljen i postupak protiv generala bivše Vojske Jugoslavije Momčila Perišića, prenijela je Beta.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije optužen je za podržavanje i pomaganje artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1992.–1995.; podržavanje i pomaganje ubistva oko 7.000 Bošnjaka i premještanja stanovništva u Srebrenici u ljeto 1995. godine, kao i to što nije poduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. sa položaja snaga „Republike srpske Krajine“.

Tužitelji će u ponedjeljak nastaviti i izvođenje dokaza protiv bivšeg načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije i pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Vlastimira Đorđevića, koji je optužen za zločine nad Albancima na Kosovu u prvih šest mjeseci 1999. Na teret mu se stavljaju prisilno premještanje, deportacije, ubistva i progon albanskih civila.

Dokazni postupka odbrane optuženog Slobodana Praljka u toku je u procesu protiv šest ratnih lidera bosanskih Hrvata, kojima ICTY sudi po optužnici za zločine nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993.–1994.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije