Broj smrtnih kazni i pogubljenja ponovno je porastao širom svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Broj smrtnih kazni i pogubljenja ponovno je porastao širom svijeta
Foto: AZCentral / Komora za smrtnu kaznu / Ilustracija

Organizacija za ljudska prava Amnesty International napominje da su se neki od "najplodnijih svjetskih krvnika" vratili uobičajenom poslu.

Broj zabilježenih smrtnih kazni i pogubljenja ponovno je porastao širom svijeta, piše DW. Smrtna kazna je izvršena nad najmanje 579 osoba u 18 zemalja 2021. godine.

Prema godišnjem izvještaju organizacije za ljudska prava Amnesty International, broj dokumentiranih pogubljenja u svijetu porastao je za oko 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Jedan od razloga za to je, kako navodi organizacija, ublažavanje ograničenja vezanih za koronu.

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Nesreća u BiH: Muškarca (65) usmrtilo drvo prilikom sječe u šumi

Većina zabilježenih pogubljenja u Iranu

Amnesty govori o zabrinjavajućem porastu, no to je još uvijek, kako se dodaje, drugi najmanji broj od 2010. Iran je, navodi organizacija, imao najveći udio u povećanju pogubljenja prošle godine. Najmanje 314 ljudi tamo je osuđeno na smrt, često u vezi s krivičnim djelima vezanim uz drogu, a time i kršenjem međunarodnog prava, saopćio je AI. Nakon 246 pogubljenja u prethodnoj godini, ovo je najveći, prema podacima Amnestyja, broj od 2017. godine.

No, broj smrtnih kazni, koje su poznate, također se udvostručio u Saudijskoj Arabiji. U martu je, kako navodi Amnesty, u ovoj državi samo u jednom danu izvršena 81 smrtna kazna.

Neslužbeno Kina je na vrhu

Moguće je međutim da je najviše srmtnih kazni u 2021. bilo u Kini, navodi AI. No, stvarni opseg primjene smrtne kazne ostaje nejasan, jer kineska vlada te podatke tretira kao državnu tajnu, naglašavaju aktivisti za ljudska prava. Na primjer, hiljade smrtnih kazni koje su navodno donesene i izvršene u Kini nisu uključene u svjetsku evidenciju smrtnih kazni.

Podaci o Sjevernoj Koreji i Vijetnamu također nisu uključeni zbog nedostatka vladine statistike i neovisnih informacija, navodi AI. Međutim, Amnesty smatra da su i ove dvije države 2021. godine “pretjerano” izvršavale smrtnu kaznu.

Trend se mijenja protiv smrtne kazne

Unatoč povećanom broju, međunarodni je trend prema ukidanju smrtne kazne, navodi Amnesty. Tako je broj država u kojima je poznato da su izvršene smrtne kazne bio 18, što je historijski najniža razina otkad se vodi statistika. Samo "izolirana manjina" država dopušta smrtnu kaznu, navodi AI.

Prema informacijama Amnestyja, smrtne kazne se izvršavaju odsijecanjem glave, vješanjem, ubrizgavanjem otrova i strijeljanjem. Gotovo četvrtina pogubljenih bile su žene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije