Britanija i Poljska pred Sudom u Strasbourgu

Radiosarajevo.ba
Britanija i Poljska pred Sudom u Strasbourgu
Da li će Evropski sud poništiti odluku poljskog suda i britanski zakon (Foto: coe.int)

Poljska će morati da dokaže Evropskom sudu za ljudska prava da nije prekršila pravo na slobodu govora time što je njen sud sa 5.000 eura kaznio novinara Jerzyija Urbana zbog vrijeđanje pape, dok je Britanija osuđena pred sudom u Strasbourgu zbog svojih antiterorističkih zakona koji dozvoljavaju policiji da pretresa svakog na javnom mjestu.

Novinar Papu nazvao „Brežnjevom Vatikana“

U žižu interesovanja poljske javnosti poslije četiri godine vraća se afera oko vrijeđanja prethodnog pape Ivana Pavla II za koga je Urban, vlasnik i kolumnista satiričnog sedmičnika „Nie“, u jednom tadašnjem članku napisao da je "živi leš".

Augusta 2002. godine Urban je u svom sedmičniku, u članku naslovljenom "Pokretni sado-mazo", uoči papine posjete Poljskoj, kritikovao Vatikan i kardinale oko pape što očigledno bolesnog papu vozaju po inostranstvu i pozvao Ivana Pavla II da boluje i umire ne gubeći dostojanstvo - u Vatikanu i papu nazvao "Brežnjevom Vatikana".

Članak je toliko je razgnjevio mnoge Poljake da je tužilaštvo dobilo mnoštvo krivičnih prijava protiv Urbana zbog toga što je povrijedio vjerska osjećanja i uvrijedio šefa države - Vatikana, što je u Poljskoj krivično djelo kažnjivo sa tri godine zatvora.

Prvostepeni sud u Varšavi je osudio Urbana na kaznu od 5.000 eura i odbio zahtjev tužioca da bude kažnjen i sa 10 mjeseci zatvora uslovno, a 2006. je viši sud potvrdio presudu, iako se Urban branio da je na takve riječi o papi imao pravo na osnovu ustavom garantovane slobode govora.

Poljski novinar papu Ivana Pavla II nazvao "Brežnjevom Vatikana" (Foto: Wprost)

Protiv presude Urbanu protestirale su međunarodne novinarske organizacije, a on se nije dalje žalio, već je odmah tužio Poljsku sudu za ljudska prava u gdje je njegov slučaj u utorak stigao na red.

Presuda Britaniji


Ovaj sud je u utorak donio presudu protiv Britanije zbog svojih antiterorističkih zakona koji dozvoljavaju policiji da pretresa svakog na javnom mjestu, što je Sud jednoglasno je ocijenio kao kršenje prava poštovanja privatnosti.

Sudu su tužbu protiv Britanije podnijele dvije osobe koje su osporavale uslove pod kojim ih je policija pretresla u Londonu u septembru 2003. dok su išle na jedan protest.

Prvu osobu, Kevina Gillana, 32, policija je zadržala 20 minuta, a drugoj, Penny Kinton, 38-godišnjoj novinarki, zabranjeno je da snima iako je pokazala svoju novinarsku legitimaciju.

Policijska kontrola izvedena je u skladu sa antiterorističkim zakonom usvojenim 2000. godine, na snazi od februara 2001.godine, koji dozvoljava svakom policajcu da pretresa ljude na javnom mjestu ako ocijeni da je ta mjera potrebna radi sprečavanja akta terorizma, čak iako ništa u ponašanju te osobe ne ukazuje na tako nešto.

Sud u ovom zakonu vidi "jasan rizik od samovoljnog ponašanja" i smatra da činjenica da čovjek može biti izložen pretresu bilo gdje i bilo kad, bez upozorenja i bez mogućnosti da bira da li će to prihvatiti ili ne, može da izazove osjećaj "poniženja i nelagodnosti"

Uz ovu odluku Suda nije određena nikakva novčana kazna pošto su sudije smatrale da sama presuda na odgovarajući način zadovoljava podnosioce tužbe.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije