Bolnice u Kini prepune bolesne djece: Nepoznato kako je došlo do širenja zaraze

0
Radiosarajevo.ba
Bolnice u Kini prepune bolesne djece: Nepoznato kako je došlo do širenja zaraze
Foto: EPA-EFE / Novi val bolesti u Kini

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je od Kine više informacija o 'žarištima nedijagnosticirane upale pluća', koja se navodno širi među djecom na sjeveru ove zemlje.

Mediji koji nisu pod kontrolom vlasti izvijestili su da su pedijatrijska odjeljenja bolnica prepuna bolesne djece.

Kineske vlasti su pripisale porast oboljenja nalik prehladi ove zime tome što su mjere protiv širenja korona virusa ukinute.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Iz WHO su pozvali stanovništvo u Kini da preduzme mjere kako bi se širenje zaraze smanjilo.

Potrebno je više informacija o žarištima širenja dječije upale pluća u sjevernim oblastima Kine uslijed medijskih izvještaja i podataka ProMeda, globalnog sistema za praćenje širenja bolesti, navodi se u izvještaju WHO.

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

Šta se ovo opet dešava u Kini? Aktivirao se i WHO, a evo kako Peking odgovara

Poslije objavljivanja izvještaja, kineska državna novinska agencija Sinhua objavila je tekst u četvrtak u kojem su citirani zvaničnici Nacionalne zdravstvene komisije, navodeći da obraćaju posebnu pažnju na dijagnosticiranje i njegu djece sa respiratornim bolestima.

Iako spominjanje Kine i vala zaraza može dovesti do nervoze kod ljudi, koje to podsjeća na pandemiju korona virusa, zahtijevanje transparentnosti je dobra praksa za WHO.

Ali, dok iz Pekinga ne stigne odgovor, nema načina da saznamo kako je došlo do širenja zaraze.
U sjevernoj Kini je od oktobra zabilježen 'porast bolesti nalik gripi' u odnosu na isti period tokom prethodne tri godine, kažu iz WHO.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija je prošle sedmice objavila da je došlo do povećanja broja oboljelih od različitih respiratornih bolesti, posebno gripe, COVID-a, respiratornog sincicijskog virusa (RSV) i upale pluća, koja se definira kao učestala bakterijska infekcija koja napada mlađu djecu.

Zvaničnici smatraju da je do porasta došlo zbog ukidanja mjera protiv širenja korona virusa.

Tiha epidemija masovno ubija Amerikance: Niko ne radi antibiotike, a sve zbog tri razloga...?

Tiha epidemija masovno ubija Amerikance: Niko ne radi antibiotike, a sve zbog tri razloga...?

Druge zemlje, poput Velike Britanije i Amerike, bilježile su slične slučajeve širenja oboljenja nalik gripi kada su prestale da važe pandemijske mjere.

"Kina vjerovatno prolazi kroz glavni val dječijih respiratornih infekcija pošto je ovo prva zima poslije dugoročnog zatvaranja, koje je vjerovatno dovelo do drastično smanjenog kruženja virusa koji izazivaju respiratorne bolesti, što je smanjilo nivo imuniteta na rijetke bolesti", kaže profesor Francois Balo iz Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu.

Iz WHO kažu da je još nejasno da li postoji veza između prijavljenog širenja upale pluća i ukupan rast slučajeva respiratornih oboljenja koje je Peking registrirao.

Pozvali su i ljude u Kini da preduzmu osnovne mjere predostrožnosti poput vakcinacije, korištenja zaštitnih maski i pranja ruku, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije