Banjalučanin među uhapšenim pod sumnjom za terorizam

Radiosarajevo.ba
Banjalučanin među uhapšenim pod sumnjom za terorizam

Vlasti SAD uhapsile su sedam osoba u američkoj državi Sjeverna Karolina pod optužbom za terorističke aktivnosti. Među uhapšenima, protiv kojih je podignuta optužnica zbog umiješanosti u terorističke akcije u inostranstvu, je naturalizirani američki državljanin Anes Subašić (33). Subašić je živio u banjalučkom naselju Lauš, te da mu je otac poznat po nadimku Tutma, nezvanično saznaju "Nezavisne".

Subašić je u toku rata promijenio ime Anes u Mladen. Odranije je poznat policiji, a ima i podebeo policijski dosije. Kako smo saznali, pod ta dva imena (Anes i Mladen) Subašić u periodu od 1992. do 1996. godine ima tri presude za četiri krivična djela: ubistvo u pokušaju, iznuda, teška krađa i izazivanje opšte opasnosti.

Takođe, banjalučka policija je u pomenutom periodu protiv njega podnijela 11 prijava za 16 krivičnih djela i to: ubistvo u pokušaju, razbojništvo, iznuda, izazivanje opšte opasnosti, nasilničko ponašanje i teške krađe. Subašića su, takođe, dovodili u vezi s pucnjavom na vlasnika banjalučkog lokala "Kajak" Stanislava Koljančića.

Subašić ne posjeduje važeće dokumente BiH. doznaju "Nezavisne" u kontaktu sa nadležnim bh. institucijama.

Osim Subašića, agenti FBI-ja uhapsili su i američkog državljanina Danijela Bojda (39) i njegova dva sina Zakariju (20) i Dilana (22), naturalizirane Amerikance Mohameda Omara Ali Hašana (22) i Zijada Jagija (21), te Hisena Šerifija (24), porijeklom sa Kosova, koji ima boravišnu dozvolu u SAD.

Protiv ove sedmorke prošle srijede podignuta je optužnica koja im na teret stavlja finansijsku podršku terorističkim aktivnostima, zavjeru za ubistvo, otmice i nanošenje povreda.

Njihove aktivnosti bile su usmjerene na Kosovo, pojas Gaze, Izrael, Pakistan i Jordan. Ukoliko budu osuđeni, optuženi mogu dobiti doživotnu robiju. Kao vođa grupe označen je Danijel Bojd. Američko Ministarstvo pravde saopštilo je da je on prošao vojnu obuku u terorističkim kampovima u Pakistanu i Avganistanu između 1989. i 1992. godine.

"Po povratku u SAD, on je između 2006. i 2009. godine sa još šest osoba pronašao sredstva, obučavao druge da barataju oružjem i učio ih vojnoj strategiji, te organizovao putovanja mladih muslimana, među kojima su bili i oni koji su tek prešli na islam. Putovanja su najviše organizovana za Izrael", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je bilo riječi o učešću u džihadu, uz podršku i učešće u terorističkim aktivnostima u specifičnim zonama izvan SAD, uz ubistva, otmice i nanošenje povreda. "Uhapšeni su obučeni za terorističke akcije i bombaške napade, a vjeruje se da su više puta odlazili na Bliski istok, u Pakistan i na Kosovo u cilju organizovanja napada", navedeno je u optužnici.

Američki zvaničnici napomenuli su da nema podataka o vezama Bojdove grupe s nekom od poznatih terorističkih organizacija, kao što je Al Kaida. Takođe, nema indicija da je sedmorka planirala napade na teritoriji SAD.

"Optužnica ukazuje na činjenicu da teroristi i njihovi pomagači nisu ograničeni na neka daleka mjesta već se mogu naći i ovdje, kod kuće", rekao je tužilac Džordž Holding. Bojd je optužen za pokušaj prikupljanja novca kako bi drugima finansirao putovanja u strane zemlje da se bore. Jedan od optuženih, Hisen Šarifi, prema optužnici, je otišao na Kosovo da se uključi u džihad, ali, kako navodi AP, nije jasno da li je zapravo učestvovao u borbama.

Bojd je 2007. sa još nekoliko optuženih otputovao u Izrael, gdje se nadao da će se uključiti u džihad. Pokušaj nije uspio i oni su se vratili u SAD, rekli su američki zvaničnici.

Bojdove komšije u Sjevernoj Karolini, koje su kontaktirali američki mediji, kazale su da su veoma iznenađene njegovim hapšenjem. Naveli su da je cijela porodica bila fina i pristojna, te da u razgovoru s Bojdom nikada nisu mogle zaključiti da ima radikalne stavove.

Nakon hapšenja saslušana je i supruga Danijela Bojda, vođe grupe optužene za terorizam.

Ona je izjavila da su morali da odu u Pakistan, jer je "Amerika postala zemlja nevjernika".

Ona nije željela da kaže da li je Bojd imao veze s avganistanskim mudžahedinima, a potvrdila je da je njen muž prešao na islam početkom osamdesetih. Bojd je tokom boravka u Pakistanu, gdje je poznat i kao Muhamed, bio optužen za pljačku banke zbog čega je po šerijatskom zakonu osuđen na odsijecanje ruku i nogu. Ova presuda je ukinuta i on je oslobođen optužbi.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije