Alarmantni podaci: U Njemačkoj najviše krivičnih djela od 2012. godine

1
Radiosarajevo.ba
Alarmantni podaci: U Njemačkoj najviše krivičnih djela od 2012. godine
Foto: Sebastian Kahnert/dpa/picture alliance / Njemačka: Najveći broj krivičnih djela od 2012. naovamo

Njemačka savezna ministarka unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je godišnji izvještaj Savezne policije u kojem se govori o najvećem broju krivičnih djela od 2012. naovamo.

Faeser (SPD) u Rostocku je predstavila zabrinjavajuće brojke: Savezna policija je prošle godine zabilježila najviši nivo krivičnih djela od 2012. godine, dakle u posljednjih 11 godina. U Njemačkoj je registrovano skoro 800.000 krivičnih djela, što je za 12,5 procenata više nego prethodne godine.

Posebno je porastao broj krivičnih djela koja se odnose na pravo boravka: ona su porasla za skoro 40 procenata u odnosu na 2022. godinu. Tu se misli na prekršaje pri pokušaju dolaska u Njemačku ili ostanka u zemlji.

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

Meg Ryan se obratila Sarajlijama: "Onaj ko trpi agresiju može se ugledati na vas"

Šef Savezne policije Roman žali se da je prošle godine bilo skoro 3.000 napada na njegove službenike: "Gotovo 800 njih je povrijeđeno, mnogi veoma teško. Ove godine već je zabilježeno 400 napada. Jedan policajac Savezne policije nije preživio napad. Njegova supruga je u međuvremenu rodila dijete koje nikada neće upoznati svog oca".

Pohvale za angažman tokom EP

Savezna policija postaje aktivna kada je potrebno obavljati zadatke koji, grubo rečeno, pogađaju cijelu zemlju. Jer, svakodnevni rutinski rad policije u Njemačkoj je u nadležnosti saveznih pokrajina. Zaduženja Savezne policije uključuju: obezbjeđivanje granica, borbu protiv međunarodnog i organizovanog kriminala, zaštitu državnih institucija kao što su ministarstva i zaštitu političara.

Pripadnici policije provjeravaju u Frankfurtu voz iz Varšave u kojem je bilo oko 600 navijača Poljske

Federalna policija ima oko 56.000 zaposlenih. Samo ove godine bila je više puta u centru pažnje, kada je tokom Europskog prvenstva u fudbalu u junu i julu s rekordnim angažmanom osigurala da taj mega-događaj prođe bez većih incidenata. Sprovodila je dodatne kontrole na granicama, željezničkim stanicama i aerodromima, kao i ispred stadiona.

Ministarka još jednom upućuje velike pohvale za to: "To što je Savezna policija postigla je bilo zaista fantastično. U velikoj mjeri je zaslužna što je Europsko prvenstvo 2024. godine bilo bezbjedno. Savezna policija je na vrhuncu angažovala do 22.000 snaga dnevno – svakog dana! Uz zabranu odmora i tokom ljetnjih praznika".

Ministarka želi da produži granične kontrole

Ministarka unutrašnjih poslova Faeser odlučna je da produži tzv. stacionarne kontrole na važnim granicama, kao što su one s Poljskom, Češkom, Austrijom i Švicarskom, prije svega kako bi se spriječila ilegalna migracija i suzbila delatnost krijumčara. Pojačane kontrole su do na snazi do sredine decembra, ali je Faeser na pitanje da li planira produženje, kratko i jasno odgovorila sa "da".

Kao razlog je navela nedostatak odlučnosti mnogih zemalja EU u borbi protiv ilegalne migracije: "Postoje i druge zemlje koje imaju odgovornost, ali tu odgovornost ne preuzimaju, i zato kontrole ostaju na snazi dok se ne postignu zaista značajne promjene".

Ministarka Nancy Faeser u posjeti kontrolnom punktu savezne policij

Deportacije u Siriju i Afganistan?

Strože provjere imaju efekta: nakon velikog porasta prošle godine, broj ilegalnih ulazaka u Njemačku ove godine je u opadanju. U 2024. godini zabilježeno je nešto manje od 53.000 ilegalnih ulazaka, dok ih je u cijeloj 2023. bilo skoro 128.000.

Borba protiv ilegalne migracije, suzbijanje organizovanog kriminala, staranje o bezbjednosti na željezničkim stanicama i aerodromima: to su prioriteti Faeserove i Romana kada je riječ o radu Savezne policije. Ministarka i dalje želi da razmotri da li je moguće u budućnosti ponovo omogućiti deportacije, na primjer, osuđenih kriminalaca u Siriju i Afganistan. Trenutno su te deportacije obustavljene zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u tim zemljama. Faeser zna da su pravne prepreke vrlo visoke i da je teško promijeniti nešto u ovom trenutku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije