Agresija im očigledno ne smeta: Evo koje zapadne firme još uvijek posluju u Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Agresija im očigledno ne smeta: Evo koje zapadne firme još uvijek posluju u Rusiji
Foto: Tanjug / Kremlj

Ubrzo nakon početka ruske agresije na Ukrajinu, velike strane firme počele su najavljivati da napuštaju Rusiju. Ali pokazalo se da je to lakše reći nego učiniti jer ispada kako su brojne odlučile nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo.

To im se očito isplatilo jer su u 2022., poslujući na ruskom tržištu ostvarili prihode koji iznose 1,1 trilijuna rubalja, odnosno, 12,4 milijarde eura (24,2 milijarde KM).

Nedavno objavljene analize pokazuju da su deseci stranih kompanija ostvarili ogromnu dobit poslujući nakon 24. februara 2022., a to znači i da pomažu Rusiji jer su uplatili približno 3,4 milijardi dolara poreza (6,1 milijardi KM) tamošnjem saveznom budžetu.

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

Stručnjaci otkrili šta jesti ujutro: "Sve je laž i marketinški trik, ovo je najbolji doručak"

Mnoge su strane firme objavile izjave o napuštanju Rusije ubrzo nakon invazije na Ukrajinu pa je izgledalo i da su prekinule svaku saradnju s Rusijom.

Gotovo godinu i pol dana kasnije, može se reći da je to daleko od istine: zapravo je samo mali dio stranih kompanija napustio Rusiju. Prema izračunima Kijevske škole ekonomije, samo 7 posto zapadnih kompanija (241) zaustavilo je sve operacije u Rusiji i napustilo zemlju. Još 10 posto obustavilo je rad, ali bi se moglo vratiti, dok 41 posto radi kao i prije.

Europska unija odobrila deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije

Europska unija odobrila deseti paket sankcija Rusiji na godišnjicu invazije

Strane firme ne mogu prodati svoje poslove ili udjele u ruskim firmama bez odobrenja Vladine komisije za strana ulaganja. U ljeto 2022., ruski ministar financija Anton Siluanov potvrdio je da dužnosnici zahtijevaju popust od najmanje 50 posto od poduzeća iz "neprijateljskih" zemalja, a oni to koriste kao argument da je bolje ostati u Rusiji. I ubirati lijepe pare.

Ko se najbolje opario jer se nije priključio antiruskim sankcijama? Sumnjamo da ikoga iznenađuje da prema neto dobiti prednjače energetske kompanije, banke, te proizvođači duhana i hrane. Francuska tvrtka Total najviše je zaradila u Rusiji, udvostručivši neto dobit u odnosu na prethodnu godinu, na 3,03 milijarde eura (5,9 milijardi KM). 

Total još uvijek posjeduje 19,4 posto ruskog proizvođača LNG-a Novatek kao i udjele u zajedničkim projektima: 20 posto Yamal LNG-a i 10 posto Arctic LNG-a 2. Iz tamošnjeg menadžmenta se brane da im europske sankcije i ruski zakoni ne dopuštaju pronalaženje neruskih kupaca za dionice koje im donose profit.

"Apriorno napuštanje tih dionica obogatilo bi ruske ulagače, što je u suprotnosti sa svrhom sankcija", navodi se u izjavi iz marta 2022., a izvršni direktor Patrick Pouyanné je prošle jeseni uvjeravao da je "Total nastavio svoj rad u Rusiji kako bi opskrbio Europu opskrbom energijom na zahtjev europskih vlada", ali nije otkrio - kojih.

Bankarski lider je Raiffeisen banka koja je u 2022. više nego udvostručila neto dobit, na 1,59 milijardi eura (3,1 milijarda KM), što je drugi najveći rezultat u bankarskom sektoru u Rusiji, odmah iza tamošnje Sberbanke.

Nintendo se povlači iz Rusije

Nintendo se povlači iz Rusije

Raiffeisen banka je profitirala uglavnom zato jer su najveće ruske banke isključene iz SWIFT-a. U martu ove godine, Europska centralna banka, suočena sa zahtjevima iz SAD-a, zatražila je od Raiffeisena da razvije "akcijski plan za prestanak poslovanja" u Rusiji, ali naišli su na gluhe uši: "Austrijski dužnosnici smatraju da je ovaj zahtjev neopravdano strano miješanje", rekli su izvori iz bankarskih krugova Reutersu.

Unatoč neprijateljstvu Washingtona i Moskve, neke američke kompanije odlično zarađuju u Rusiji. Najprofitabilnija prehrambena kompanija bila je PepsiCo (SAD), čija se neto dobit utrostručila na 507 milijuna eura (990 miliona KM). Iako je Pepsi u proljeće 2022., u Rusiji prestala proizvoditi bezalkoholna pića Pepsi, Mirinda i 7UP već u ljeto je pokrenuta prodaju pića Evervess i Frustyle.

Coca-Cola je također prestala s proizvodnjom pa je njezina neto dobit porasla samo tri posto, a onda se i Heineken pridružio utrci proizvodnje bezalkoholnih pića, lansirajući vlastitu colu i na taj način povećao neto dobit na ruskom tržištu 1,8 puta.

U međuvremenu, originalna Coca-Cola i Pepsi pića dostupna su u ruskim trgovinama; uvoze ih različite firme iz raznih zemalja. Profitirala je i američka kompanija Mars, koja prodaje čokoladne proizvode – njihova zarada na rukom tržištu prošle godine iznosila je 58 posto.

Od velikih duhanskih kompanija, jedina koja je napustila Rusiju je British Imperial Brands. U međuvremenu su njegovi konkurenti prošle godine značajno povećali svoju neto dobit: Japan Tobacco na 484 milijuna eura (945 miliona KM), a British American Tobacco je zabilježio rast čak za 81 posto, na 158 milijuna eura (308 miliona KM).

Od početka invazije na Ukrajinu strani investitori povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

Od početka invazije na Ukrajinu strani investitori povukli iz Rusije oko 36 milijardi dolara

I ove godine Rusi kupuju više cigareta europske proizvodnje tako da se u prva tri mjeseca 2023. količina isporučenih cigareta iz Njemačke udvostručio u odnosu na prethodnu godinu, piše Jutarnji list

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije