Agnellijevi vraćaju devet milijardi eura

Radiosarajevo.ba
Agnellijevi vraćaju devet milijardi eura

Trenutačno se sude i Giannijeva kći Margherita Agnelli de Pahlen i njen najstariji sin John Elkann.

Obitelj Agnelli mogla bi biti najsjajnija žrtva nove i široke hajke talijanske Prihodne agencije koja, među inim, utjeruje poreze. Zahvaljujući i sporu koji Margherita Agnelli de Pahlen, kći pokojnog Giannija Agnellija, vodi ponajprije protiv svoga prvorođenog sina Johna Elkanna i svoje majke Marelle Carracciolo, Prihodna agencija procjenjuje da je Gianni Agnelli sklonio u Švicarsku nešto manje od dvije milijarde eura koji su izuzeti ne samo iz nasljedne mase nego i od plaćanja poreza.

Visoki kazneni porez

Poslije smrti Giannija Agnellija 2004 njegovu privatnu imovinu trebalo je da, na ravne dijelove, naslijede Margherita i njezina majka. One su 2004, zajedno s ostalim nasljednicima, potpisale ugovor o razdiobi, kojim su se njih dvije odrekle udjela u obiteljskoj akomanditnoj tvrtci.

Po tom ugovoru kćeri Margheriti ustupljeni su novac i nekretnine čija bi vrijednost morala iznositi polovicu pokojnikove osobne imovine. Margherita Agnelli sumnja da joj je važan dio imovine njezina oca skriven odnosno zatajen. Prvo je uvid u dokumente zahtijevala izravno od izvršitelja oporuke, a onda je prije dvije godine i sudski tužila izvršitelje posljednje volje svog oca, a formalno i svoju majku Marellu Carracciolo.

Utvrdi li se da je Agnelli sklonio novac iz Italije, kazneni porez iznosi 200-400 posto utajene mase, te još 50 posto zbog neprijavljivanja. Zbrojeno, značilo bi da bi država zaiskala od Agnellijevih 5-9 milijardi eura (više od vanjskog duga Jugoslavije u trenu raspada). Čak ni oni ne bi to imali odakle platiti, pa bi uslijedila zapljena imutka, npr. njihova udjela u Fiatu.

Moguća nagodba

U većini takvih slučajeva dosad dužnici su ipak postizali nagodbu: Pavarotti je platio 12,5 miliona eura umjesto zaprijećenih 60 miliona, a slično je prošao i Valentino Rossi. Vjerojatno bi se i s Agnellijima našao zajednički jezik odnosno račun.

Attilio Befera, ravnatelj Prihodne agencije, precizirao je u četvrtak pred kamerama da nisu uzeli na zub milijardere, nego da su pokrenuli istragu protiv 170.000 (!!) građana, među kojima su svi koji imaju račun u Uniji švicarskih banaka (UBS), ili pak u Lihtenštajnu.

Befera tvrdi da je “oštro i snažno promijenjen kurs”. Italija je dosad bila zemlja u kojoj su sitne ribe nemilosrdno ganjane, dok su veliki žmukleri prolazili glatko ili se čak penjali na vlast.

Pada švicarska bankovna tajna

Ovo je prvi slučaj da Švicarska pregovara o otkrivanju bankovne tajne svojih klijenata

Unija švicarskih banaka (UBS) pregovara s Obaminom vladom pod kojim će uvjetima predati podatke o tisućama svojih američkih klijenata za koje se sumnja da su utajili porez u SAD-u i koji su u UBS položili dio novca ili UBS za njih vodi poslove u “poreznim rajevima” - javlja Masimo Gaggi, dopisnik Corrierea della Sera.

To je prvi slučaj da Švicarska pregovara o suspenziji bankovne tajne. Naime, UBS ne daje popis svih svojih 52.000 američkih klijenata, nego će popis sumnjivih predati vlastima švicarske Konfederacije, a one će ga proslijediti Amerikancima.

Otkako UBS pregovara tisuće obveznika opsjedaju urede američkoga poreznog sustava (IRS), kako bi prijavile utajeni porez i platili penale od 20 posto više, ali se barem spašavaju kaznene odgovornosti. Da bi smanjio pritisak, IRS je otvorio i mogućnost internetske prijave.

jutarnj.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije