Šesti dan protesta u Tbilisiju

Radiosarajevo.ba
Šesti dan protesta u Tbilisiju
Gruzijski opozicioni aktivisti postavili su šatore ispred rezidencije predsjednika Mihaila Sakašvilija u Tbilisiju u utorak, šestog dana uličnih protesta na kojima traže njegovu ostavku.

Deseci hiljada osoba izašli su na ulice u četvrtak, a u petak su blokirali glavne ceste pored Sakašvilijeve rezidencije i sjedišta javne televizije u sklopu kampanje građanskog neposluha.

Aktivisti planiraju postaviti improvizirane zatvorske ćelije oko Tbilisija kao simbol da je Gruzija postala "policijska država", javili su ruski mediji.

"Pretvorit ćemo Tbilisi u grad šatora i ćelija", rekao je čelnik Ujedinjene opozicije Levan Gačečiladze.

Opozicija će objaviti svoje daljnje planove na sastanku koji će se održati nedaleko od parlamenta u utorak poslijepodne.

U Moskvi su aktivisti prokremaljske grupe mladih "Naši" najavili da će donijeti više od 1.500 uvelih ruža ispred gruzijske ambasade kao simbol neuspjeha "revolucije ruža" koja je dovela na vlast Sakašvilija.

Gruzijski predsjednik suočen je s dosad najtežim izazovom budući da je javnost na njega ljuta zbog prošloljetnog katastrofalnog rata s Rusijom, a izložen je kritikama i zbog neuspjeha u provedbi demokratskih reformi koje je obećao nakon dolaska na vlast 2003.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije