Stručnjak o problemima s vodom u Sarajevu: Slagat će vas ko kaže da se sve može bezbolno riješiti

3
M. F.
Stručnjak o problemima s vodom u Sarajevu: Slagat će vas ko kaže da se sve može bezbolno riješiti
Foto: KJKP Vodovod i kanalizacija / Radovi na vodovodnoj mreži / Ilustracija

Međunarodni ekspert za vodu, Đevad Koldžo, koji je autor strategija za smanjenje NRW u brojnim svjetskim metropolama, za portal Radiosarajevo.ba objasnio je današnji incident izazvan strujnim udarom, te trenutno stanje i dao preporuku šta bi se trebalo uraditi u narednom periodu.

Strujni udar je uzrokovao prestanak rada pumpi na glavnom izvorištu Bačevo kod Sarajeva. Ovo izvorište snabdijeva grad sa oko 95% ukupne količine vode, i kada pumpe ostanu bez napajanja, cijeli sistem ostaje bez pritiska, što momentalno prekida protok vode.

"Današnji incident izazvan strujnim udarom je nepredvidivi događaj koji se može dogoditi bilo gdje i bilo kada i za njega VIK Sarajevo, za razliku od noćnih redukcija koje su u toku, ne snosi nikakvu odgovornost", objasnio je Koldžo.

FK Sarajevo zasluženo savladalo FK Radnik: Nastavlja se savršen učinak izabranika Zorana Zekića

FK Sarajevo zasluženo savladalo FK Radnik: Nastavlja se savršen učinak izabranika Zorana Zekića

Ovaj događaj je dodatno zakomplikovao situaciju jer je u trenutku kada se voda vratila u cjevovode došlo do hidrauličkih udara. Hidraulički udari su fenomeni koji nastaju kada se voda naglo pokrene kroz cijevi koje su bile prazne ili skoro prazne, što izaziva dodatne pritiske na staru i već oštećenu infrastrukturu, što može uzrokovati nova curenja ili pogoršati postojeća.

"Svaki put kada sistem ostane bez vode i prilikom ponovne uspostave vodosnabdijevanja, bez obzira na to koliko su sporo otvarali ventile, dolazi do hidrauličkih udara u mreži, a koji opet pojačavaju intenzitet pojave novih curenja, što u ovom momentu lošu situaciju čini još gorom", dodao je Koldžo.

Trenutno Stanje Vodovodnog Sistema

Koldžo naglašava da problemi sa vodosnabdijevanjem u Sarajevu nisu novost i da su posljedica dugotrajnog zanemarivanja infrastrukture i lošeg upravljanja resursima. On ističe da je situacija dodatno pogoršana zbog jednog od najsušnijih ljeta, što je smanjilo kapacitet izvorišta. Međutim, ključni problem nije nedostatak vode, već gubici unutar sistema.

Elektroprivreda se oglasila povodom jutrošnjeg nestanka struje na Ilidži

Elektroprivreda se oglasila povodom jutrošnjeg nestanka struje na Ilidži

Prema njegovim riječima, gubici vode u Sarajevu su izuzetno visoki i iznose oko 70 posto. Ovi gubici nastaju zbog zastarjele infrastrukture, neadekvatnog održavanja, i nedostatka strategije za smanjenje tzv. neoprihodovane vode (NRW - Non-Revenue Water), što je voda koja se gubi kroz curenja, neovlaštene priključke, ili je inače nesposobna da donese prihod.

"Ako se već nekoliko godina intenzivno radi na projektu smanjenja gubitaka i ako su gubici na početku tih aktivnosti bili tako enormno visoki, uz uslov da su imali definisanu strategiju za smanjenje neoprihodovane vode, onda su se rezultati već morali vidjeti", ističe Koldžo, naglašavajući nedostatak napretka u smanjenju gubitaka vode.

Ključne Preporuke za Poboljšanje Sistema

Koldžo daje nekoliko preporuka koje bi mogle pomoći u poboljšanju situacije sa vodosnabdijevanjem u Sarajevu:

- Definisanje Jasnih Ciljeva za Smanjenje Gubitaka Vode: Koldžo kritikuje trenutne ciljeve za smanjenje gubitaka koji su izraženi u procentima, što smatra neprikladnim i neefikasnim. Objašnjava da je cilj smanjenja gubitaka kroz postotke varljiv, jer se procenat može smanjiti samo povećanjem ukupne potrošnje, a ne stvarnim smanjenjem gubitaka.

Prikaz kako bi izgledao plan za smanjenje neoprihodovane vode
FOTO: Đevad Koldžo: Prikaz kako bi izgledao plan za smanjenje neoprihodovane vode

"Cilj smanjenja gubitaka se ne može i ne smije izražavati u procentima", upozorava Koldžo. On predlaže korištenje ekonomskog nivoa curenja (ELL - Economic Leakage Level) kao ključnog indikatora, jer predstavlja tačku ispod koje se dalje smanjenje gubitaka ne isplati zbog previsokih troškova.

- Izmjena Tarifnog Sistema: Koldžo snažno zagovara hitnu izmjenu trenutnog tarifnog sistema, kojeg naziva nepravednim i neadekvatnim. Ističe da trenutni sistem, koji varira cijene u zavisnosti od broja članova domaćinstva i potrošnje, nije transparentan i stvara nejednakosti među potrošačima.

"Tarifni sistem se mora mijenjati 'koliko jučer'. Sistem po kojem se ne zna 'ko pije a ko plaća' je ništa drugo nego obično šibicarenje", kritičan je Koldžo, dodajući da se tarife moraju bazirati na potrošnji po kubnom metru (m3) i biti jednake za sve korisnike, uključujući i pravna lica.

- Određivanje Ekonomske Cijene Vode: Koldžo naglašava potrebu za određivanjem ekonomske cijene vode koja bi omogućila održivo poslovanje vodovodnog preduzeća. On upozorava da trenutna cijena nije dovoljno visoka da pokrije sve troškove, naročito troškove struje koja čini značajan dio troškova vodosnabdijevanja.

Cijena vode po članu domaćinstva
FOTO: Đevad Koldžo: Cijena vode po članu domaćinstva

"Ne kažem da će cijena biti viša, ali gotovo sigurno hoće, obzirom da sistem ima 7 nivoa prepumpavanja, tako da struja ima ogroman udio u cijeni vodosnabdijevanja", pojašnjava Koldžo.

- Promjena Zakonske Regulative i Ubrzanje Procedura: Koldžo ističe da je neophodno promijeniti zakonsku regulativu i ubrzati procedure za izdavanje dozvola i odobrenja za radove na vodovodnom sistemu. On napominje da sadašnji spor i komplikovan proces izdavanja dozvola značajno usporava i poskupljuje radove na smanjenju gubitaka.

- Implementacija Ugovora Zasnovanih na Učinku (PBC): Koldžo snažno zagovara uvođenje ugovora zasnovanih na učinku (Performance-Based Contracts, PBC) za smanjenje gubitaka vode, koji su se pokazali mnogo efikasnijim od tradicionalnih metoda.

"U zadnjih 10 godina u svijetu se pokazalo da je najefikasniji način smanjenja gubitaka ugovor zasnovan na učinku tzv. PBC za smanjenje neoprihodovane vode", navodi Koldžo, dodajući da su ovi ugovori za oko 70% učinkovitiji u poređenju sa standardnim pristupima.

Dodatni Koraci i Dugoročna Strategija

Osim hitnih mjera, Koldžo predlaže i dugoročnu strategiju koja uključuje nekoliko ključnih koraka:

Definisanje i Primjena Metodologije za Prioritizaciju Cjevovoda: Potrebno je razviti jasnu metodologiju za prioritetnu zamjenu i rekonstrukciju cjevovoda na osnovu brojnih faktora kao što su starost cijevi, učestalost kvarova, i njihova lokacija. On preporučuje primjenu metodologija kao što je Fuzzy VIKOR, koja uzima u obzir više indikatora i dodjeljuje im težine kako bi se odredili prioriteti.

- Izrada ili Ažuriranje Plana Rukovanja i Održavanja: Koldžo ističe važnost izrade ili ažuriranja plana za rukovanje i održavanje vodovodnog sistema, kao i obuku kadra koji će biti zadužen za održavanje postignutog nivoa smanjenja gubitaka. On naglašava da je potrebno investirati u obuku kadra i osigurati im adekvatne uslove rada kako bi sistem ostao održiv.

- Uspostava Standardnih Operativnih Procedura: Potrebno je uspostaviti ili prilagoditi standardne operativne procedure unutar VIK-a (Vodovod i kanalizacija Sarajevo). Koldžo ističe da je nevjerovatno da neki korisnici nisu dobili račun za vodu nekoliko mjeseci, što ukazuje na ozbiljne probleme u upravljanju i poslovanju.

"Kako je moguće da mi u mojoj ulici nismo dobili račun za vodu 3 mjeseca? Nismo dužni plaćati uslugu za koju nam nije ispostavljena faktura, a to je najveća šteta upravo za VIK", navodi Koldžo.

Iako su problemi sa vodosnabdijevanjem u Sarajevu kompleksni i dugotrajni, Koldžo vjeruje da uz pravu strategiju i adekvatne mjere, situacija može biti značajno poboljšana. Međutim, on upozorava da je neophodna politička volja i odlučnost da se provode reforme koje će osigurati održivo i efikasno snabdijevanje vodom za sve građane Sarajeva.

"Eto to vam je istina šta vas (nas) čeka i znam da će mnogi ipak više vjerovati tamo nekom liku koji će izaći i sav važan vam reći (slagati) kako će se sve to bezbolno riješiti samo ako njega ili nekog njegovog izaberete nego ovome što sam ja napisao, ali to već nije moj problem", zaključuje Koldžo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije