Pogledajte kako je na još jednom skupu podrške Palestini i sjećanje na Srebrenicu

7
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je na još jednom skupu podrške Palestini i sjećanje na Srebrenicu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Podrška Palestini i Srebrenici ispred Vijećnice

U subotu, 1. juna 2024. godine od 18:30 sati, na platou ispred Vijećnice organizovan je program podrške Palestini i sjećanja na Srebrenicu.

Protest pod nazivom "Za slobodu, istinu i pravdu" organizovan je kako bi se pokazala solidarnost i podrška Palestincima. Naročito, nakon izraelskog zračnog napada u Rafahu koji se dogodio 26. maja kada je pogođen kamp za raseljene osobe.

Iz neformalne grupe kažu da je cilj događaja podizanje svijesti o važnosti palestinskog pitanja te dijeljenje iskustava i svjedočenja o genocidu.

Dramatična noć u Splitu: Izlog se srušio na posjetitelje kluba, povrijeđene 22 osobe

Dramatična noć u Splitu: Izlog se srušio na posjetitelje kluba, povrijeđene 22 osobe

U sklopu programa organizovana je panel-diskusija koja ima za cilj povezivanje iskustava ljudi iz Bosne i Hercegovine i Palestine, suosjećanje u patnji i borbu za slobodu protiv okupatora.

"Donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici je važan korak u validaciji istine i dokaz da je pravda spora, ali dostižna, barem u pravnom aspektu. Šaljemo poruku palestinskom narodu da se nikad nećemo oglušiti na njihovu patnju i da nećemo prestati širiti istinu", kazali su.

"Smatramo da smo kao omladina dužni odgovarati na aktuelna dešavanja u društvu, bilo to lokalno ili globalno, te da je naš minimalni doprinos širenje istine. Cilj je i prisjetiti se žrtava genocida u Bosni i Hercegovini, a poseban fokus će biti stavljen na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici", kazali su iz neformalne grupe.

Dodaju da ima dosta razloga za događaj.

"Pogoršanje situacije u Palestini, ali i istovremeno donošenje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ponukalo nas je da pokrenemo aktivnosti u drugačijem formatu od dosadašnjih, što podrazumijeva dijalog saosjećanja između dvije nacije, koje dijele iskustva u borbi protiv okupatora", pojasnili su organizatori.

Građani su još jednom pokazali solidarnost i empatiju. Iz Sarajeva su se uvijek slale poruke ljubavi i podrške. Moderator panela je Nihad Kreševljaković, historičar i predsjednik MESS-a. Panelisti su: doktor Ahmed Shahin, pedijatar iz Gaze, doktorica Amela Hodža, specijalista ginekolog, i historičar dr. Jasmin Medić, istraživač genocida u Prijedoru.

U okviru programa je organizovan i humanitarni bazar putem kojeg se sakupljala pomoć za palestinske porodice.

Kako je na skupu podrške Palestini i sjećanje na Srebrenicu pogledajte fotogaleriju koju je zabilježio naš fotoreporter:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije