Počinje obnova fasade još jedne zgrade u centru Sarajevu: Znate li priču o 'Gospođicinoj kući'?

7
Radiosarajevo.ba
Počinje obnova fasade još jedne zgrade u centru Sarajevu: Znate li priču o 'Gospođicinoj kući'?
Foto: Facebook / Gospođicina kuća

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić objavila je na društvenim mrežama da u ponedjeljak, 19. februara počinje rekonstrukcija fasade nacionalnog spomenika "Gospođicina kuća".

Riječ je o jednom od rijetkih objekata bosanskohercegovačke arhitekture austrougarskog perioda sa zidnim slikama izvedenim u zgrafito tehnici.

Također, ovaj stambeni objekat je jedan od primjera stambene arhitekture na prijelazu iz stambene vile i palate u malom.

Skandalozno | Pogledajte kako Dodik psuje BiH i vrijeđa generalnog sekretara UN-a

Skandalozno | Pogledajte kako Dodik psuje BiH i vrijeđa generalnog sekretara UN-a

Izgrađena je u periodu Građevinskog reda iz 1893. godine koji je tada na lijevoj obali Miljacke između mostova Ćumurija i Skenderija, dozvoljavao samo gradnju jednospratnih stambenih objekata sa baštama koje su okrenute prema rijeci.

Izgrađena je u najstrožem centru Sarajeva na području Skenderije. Južno od objekta se nalazi ulica Hamdije Kreševljakovića, a sjeverno Obala Maka Dizdara i rijeka Miljacka. Zapadnom stranom objekat je oslonjen na zgradu građenu tokom istog perioda koja se danas koristi kao Ambasada Grčke, a istočno na udaljenosti od 55,00 metara se nalazi zgrada DPO (Društveno-političkih organizacija) građena tokom druge polovice 20. stoljeća.

Gradonačelnica Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo nastavlja projekt uljepšavanja fasada'

Gradonačelnica Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo nastavlja projekt uljepšavanja fasada'

Izvedena u historicističkom duhu, zajedno sa vilom Hermine Radisch spada u grupu stambenih objekata nastalih tokom austrougarskog perioda na prelazu vile i palate u malom.

Počevši od 1905. godine objekat je bio u vlasništvu 'ddo Sarajevo', a 1935. godine dolazi do promjene vlasništva. Na osnovu kupoprodajnog ugovora od 19. septembra 1935. godine u posjed objekta dolazi Ilija Cvijanović iz Sarajeva.     

Tokom I. i II. svjetskog rata, te perioda između, nije došlo do oštećenja objekta. Godine 1962. izvršena je nacionalizacija objekta, ali su nasljednicima vlasnika ostavljeni spratni i potkrovni stan.

Tokom zadnjeg rata u BiH (period 1992.-95.) objekat je doživio lakša oštećenja usljed granatiranja. Nakon 1995. godine objekat je napušten, izuzev prizemne stambene jedinice, te je vidna degradacija krovne konstrukcije gdje prodire vlaga kao i oslikane sjeverne fasade.

Zanimljiva je i jedna gradska legenda o ovoj građevini, kako kruže priče, u ovoj kući je smještena radnja romana Gospođica Ive Andrića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije