Općina Novi Grad Sarajevo: Puštena u funkciju platforma sa biografijama šehida i poginulih boraca

2
Radiosarajevo.ba
Općina Novi Grad Sarajevo: Puštena u funkciju platforma sa biografijama šehida i poginulih boraca
Foto: Općina Novi Grad / Puštena u funkciju platforma sa biografijama šehida i poginulih boraca Općine Novi Grad Sarajevo

Na Dan Armije RBiH i 32. godišnjicu njenog formiranja puštena je u funkciju digitalna platforma sa biografijama šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a RBiH, čija su imena ispisana na Centralnom spomen-obilježju kod zgrade Općine Novi Grad, kao simbol trajnog sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine.

Bit će to digitalna baza podataka i svojevrsni podsjetnik na sinove i kćeri koji su dali vlastite živote za slobodnu, nezavisnu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu.

Načelnik Semir Efendić kazao je da Općina Novi Grad posvećuje posebnu pažnju obilježavanju događaja koji podsjećaju na značaj borbe naših boraca i šehida i da danas na 32. godišnjicu formiranja Armije RBiH Centralno spomen –obilježje dobija i svoju digitalnu verziju sa opširnijim biografijama šehida i boraca koje će biti dostupne građanima u svakom trenutku.

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

"Mi u Novom Gradu posvećujemo važan dio naših aktivnosti obilježavanju događaja, ličnosti i datuma vezanih za period 1992. – 1995. godina. A danas naše Centralno spomen-obilježje dobija i svoj digitalni oblik, gdje ćemo imati jednu digitalnu platformu, gdje će se za sva imena koja se nalaze na našem Centralom spomen-obilježju moći pročitati osnovni biografski podaci o tome gdje je neko poginuo, u kojoj jedinici je bio, koga je imao od porodice, gdje je živio, da li je imao neke vojne zasluge i odlikovanja, gdje je sahranjen itd. Ovog momenta unesena je otprilike jedna četvrtina od ukupno oko 2.000 imena, a u narednom periodu ćemo nastaviti dok ne popunimo sva imena koja se nalaze na ovom spomeniku", rekao je načelnik Efendić.

Za sada je dostupno nešto više od 500 biografija naših časnih šehida i poginulih boraca, a u narednom periodu baza će se dopunjavati. Autorica biografija je Amina Vatreš-Nezirević, stručna savjetnica u Službi kabineta općinskog načelnika i vođa tima koji radi na prikupljanju relevantnih podataka o šehidima i poginulim borcima. Radni tim čine uposlenici općinskih službi za opću upravu, boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo i IT sektora. Podaci se uzimaju iz dosjea članova porodica poginulih koji su pohranjeni u arhivi Općine Novi Grad, a za one borce čije su porodice odselile u druge općine, podaci se dobijaju službenim putem.

32 godine ponosa | Dan kada se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH

32 godine ponosa | Dan kada se u Parizu cijeli svijet divio antifašističkoj Armiji RBiH

"Obzirom da za neke od boraca nedostaju fotografije, molimo članove njihovih porodica i saborce, ukoliko u svojim kućnim albumima imaju fotografije da nam ih dostave, kako bi ih mi mogli skenirati i uvrstiti u bazu.

Za sve informacije građani se mogu javiti u Službu kabineta općinskog načelnika putem telefonskog broja 033 291 313", saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Na Centralnom spomen-obilježju položeno je cvijeće u znak sjećanja na poginule borce i šehide koji su izgubili živote u odbrani naše domovine.

Cvijeće je položio općinski načelnik Semir Efendić sa Halidom Mešanović, majkom dvojice šehida, blizanaca iz Ahatovića, te vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad sa predsjedavajućim Mirzom Selimbegovićem, zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, Udruženje pripadnica Armije RBiH, Udruženje maloljetnih boraca, Udruženje civilnih žrtava rata, predstavnici Crvenog križa Novi Grad, političke stranke, porodice i građani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije