Konaković iz svog ugla analizirao situaciju na KCUS-u

Radiosarajevo.ba
Konaković iz svog ugla analizirao situaciju na KCUS-u
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, u toku rasprave o Izvještaju o radu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, govorio je o svom viđenju rada te ustanove, dotakavši se raznih nepravilnosti u njegovom poslovanju.

„Evidentno je da vi gore jako loše menadžerišete i da ste nam rastjerali vrhunske stručnjake koje mi sada tražimo po privatnim klinikama i ambulantama po Bosni i Hercegovini, a neki su i napustili BiH. Doći će brzo ovakvo stanje na naplatu. Govorili smo o tome na ranijim sjednicama da je način finansiranja najbolja slika u zdravstvu“, kazao je Konaković.

Kazao je da se oko 30 miliona maraka prebacilo sa računa ZZO na račun KCUS.

„Pitao sam kolege kako mogu šutjeti, gutati knedlu, jer ekonomska logika u medicini kaže da se mora jačati primarni sektor u zdravstvu, pa vas ja danas pitam koliko transplantacija bubrega imate, pa kažete da nešto radi Tuzla ili Mostar, a mi ne radimo. A mi vama dajemo novac da nas liječite, a ljekari vam odlaze“, istakao je Konaković.

Dodao je da KCUS može imati veći budžet i da se njime senziblizira sa pacijentima i pruži im bolju uslugu.

„Mi vam dajemo novac, onda vi kažete da osnivač raspoređuje taj novac, mi smo suosnivač KCUS-a, ali mi vam ne možemo kazati gdje ćete taj novac trošiti, jer ćemo biti dočekani na nož, a mislim da će proraditi savjest i da ćete postati svjesni šta znači ova okupacija u zdravstvu od strane jedne grupe ljudi. I kada našu djecu vodimo do doktora, a više nema dobrih doktora gore, a ovi nisu tog nivoa, uvjeren sam da ćete postati svjesni“, ustvrdio je Konaković.

Dotakao se i teme dopunskog rada.

„Vaše kolege rade na privatnim klinikama, ali mi znamo ko radi, onaj ko je blizak ne političkoj partiji nego menadžmentu, i zna se ko smije to raditi, a zna se ko ne smije kasniti pet minuta. Bilo je slučajeva kada vrhunski ljekar nije mogao dobiti dan godišnjeg odmora da ode na vrhunsku konferenciju u Beograd, samo zato jer govori što misli“, kazao je Konaković.

Predsjedavajući Skupštine dotakao se i slučajeva odlazaka ljekara, kao što je doktor Mirsad Kacila i doktor Ismet Gavrankapetanović.

„Kacila liječi djecu sa kardiovaskularnim problemima, a vi ste kazali da ste imali samo četiri takva slučaja, a on ih ima na desetine. On se vratio u Opću bolnicu, otvorio Centar za srce, vratio vrhunske stručnjake. Isto tako je sa doktorom Gavrankapetanovićem, kojeg zovu u Mostar na intervencije, a imali ste slučaj gdje je pacijent sa KCUS-a u tri sata ujutru probudio doktora Gavrankapetanovića kako bi sanirali ono što su na KCUS-u uradili“, kazao je na kraju Konaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije