Kako pojedini građani koriste moderan način odlaganja otpada

E.B.
Kako pojedini građani koriste moderan način odlaganja otpada
Samo dva dana nakon primopredaje prvog podzemnog eko-otoka u Kantonu Sarajevo koji je trebao da predstavlja početak novog pristupa u postupanju sa otpadom, čitatelji portala Radiosarajevo nam šalju fotogr na kojim se vidi otpad oko eko-otoka.

"Nažalost neodgovorni pojedinci umjesto da ubace otpad u kontejner oni ga odlažu pored kontejnera. To je dovelo do situacije kakvu smo imali danas. Upravo iz ovakvih razloga dogovor je da odmah nakon vjerskih praznika 13. i 14. septembra u dogovoru sa nadležnim Ministarstvom i partnerima upriličimo edukaciju za lokalno stanovništvo kako bi novi vid odlaganja bio iskorišten na najbolji mogući način“, rekao je za Radiosarajevo.ba Mirza Ramić portparol KJKP Rad.

Svaki eko-otok se sastoji od po četiri podzemna kontejnera: plavog za odlaganje papira, žutog za odlaganje plastike, zelenog za odlaganje stakla, te crnog za odlaganje onog dijela komunalnog otpada koji nije moguće iskoristiti. Riječ je o najsavremenijem tehničkom rješenju za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kakvo se može vidjeti u velikom broju evropskih gradova i ovako prikupljeni ambalažni otpad će biti pripreman i transportovan na reciklažu.

Ramić je pojasnio kako su kontejneri zapremine 3 kubika zbog čega se njihovo pražnjenje obavlja svakih 5 dana. Riječ je o kontejnerima plave, žute i zelene boje. Jedini kontejner koji se prazni svaki dan je crni kontejner. Ostala tri kontejnera se prazne zajedno, a otpad se odvozi u sortirnicu gdje se razdvaja kako bi se mogao dalje iskoristiti.

Postavljanje eko-otoka trebalo bi značiti veći stepen higijene, zaštitu okoliša, ali i smanjenje otpada na gradskoj deponiji, naglasio je naš sagovornik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije