Jutros na Grbavici osvanuli plakati

5
Radiosarajevo.ba
Jutros na Grbavici osvanuli plakati
Foto: Radiosarajevo.ba / Plakati na Grbavici

Sarajevsko naselje Grbavica osvanulo je oblijepljeno fotografijama pod nazivom Ne zaboravite i velikim transparentom na jednom od mostova, na kojem je ispisano Grbavica se vratila Sarajevu! 19.03.1996

Podsjećamo, na današnji dan, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva.

Plakati na Grbavici - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Plakati na Grbavici

Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad svim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Za one koji to ne znaju, područje Grbavice I obuhvata dio grada od Vrbanja mosta pa do bivšeg mosta Bratstva i Jedinstva (danas most u ulici Hamdije Čemerlića), gdje počinje Grbavica II koja završava u ulici Topal Osman Paše (ulica koja ide od Željinog stadiona do mosta na 'Socijalnom'). Granica je s jedne strane Miljacka, a s druge tranzitna cesta, danas Put mladih muslimana.

Autor koji je postavio ovaj snimak, kaže za okupaciju Grbavice I: “Isto tako su krenuli na Trg (Trg Heroja, nekadašnji Trg Pere Kosorića, op.a.), ali tada mnogi od njih nisu doživjeli sutrašnji dan. Preživjeli su se predali moleći JNA za pomoć i nađeni su skriveni u frižiderima slastičarne Palma (u naselju Hrasno).

Milutin Kukanjac (komandant JNA) je poslao šest transportera da izvuku tijela mrtvih i ranjenih Šešeljevih četnika i Bijelih Orlova.”

Plan je bio, "presijeći" Sarajevo na dvije polovine i potom zauzeti grad. Ova ideja, srećom, nije uspjela.

Grbavica je okupirana 2. maja 1992. godine. 

Datum reintegracija Grbavice, ali i Vraca i Kovačića, značajan je za sve građane Sarajeva, jer su im ova naselja "vraćena" nakon četiri ratne godine.

Povratkom na Grbavicu građani su zatekli katastrofalno stanje, jedan od simbola Sarajeva - stadion Grbavica bio je uništen, a ulice su bile neprepoznatljive.

Prema svjedočenju građana koji su se 19. marta 1996. godine među prvima vratili u ova naselja, Grbavica, Kovačići i Vraca bili su neprepoznatljivi, podsjećali su na Hirošimu. Ulice su bile zatrpane smećem, na svakom koraku osjetio se garež, a u mnogim stanovima gorjela je vatra i kroz prozore šikljao gust crni dim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije