Govorimo o sposobnostima - projekat olakšao život žrtvama minskih eksplozija

B. Redžić
Govorimo o sposobnostima - projekat olakšao život žrtvama minskih eksplozija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Govorimo o sposobnostima

Treba nam podsticaj da se možemo takmičiti s drugim ljudima - riječi su žtrve eksplozije mine Miodraga Đokića iz Zvornika koji je dobio pomoć kroz projekat Govorimo o sposobnostima.

Zajedno sa svojom porodicom među kojom je i troje maloljetne djece, Miodrag se bavi poljoprivredom. Projekat kojim je dobio pomoć su proveli organizacije World Vision i Organizacija amputiraca UDAS uz podršku Evropske unije i lokalnih zajednica.

Govorimo o sposobnostima - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Projekt menadžer World Vision Amir Mujanović

Pomoć je dobio i Vahid Ćukas iz Konjica, također žrtva minske eksplozije. Vahid je dobio kosilicu koja će mu olakšati bavljenje stočarstvom. To puno znači za njegovu četveročlanu porodicu u kojoj niko nije zaposlen. Zarađuju od proizvodnje i prodaje mliječnih proizvoda.

Miodrag i Vahid su među 60 osoba iz 11 bosanskohercegovačkih općina i gradova koje su dobile pomoć vrijednu više od 743.000 maraka. Govorimo o sposobnostima je doprinos stvaranju mogućnosti da se žrtve minskih eksplozija i njihove porodice integriraju u društvo.

Osobe koje su dobile pomoć su one koje se bave poljoprivredom i uslužnim djelatnostima kroz male biznise. Osim toga, projekat je imao za cilj da ukaže na probleme s kojima se susreće ova populacija, prije svega na prepreke u pristupu javnim uslugama.

Učesnici projekta su upozorili da su vlasti zaboravili na ove ljude kojima se mora kontinuirano pomagati, prije svega kroz ekonomsku integraciju pružajući im šansu da rade.

Iz BHMAC-a su ukazali da je velika površina zemlje još onečišćena minama. Veličina prostora je jednaka površini Sarajeva, Zenice i Tuzle. Najčešće žrtve su odrasle osobe, dok se nesreće uzrokovane minskim eksplozijama dešavaju svakih sedam do osam mjeseci.

Govorimo o sposobnostima - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Govorimo o sposobnostima

Kako su kazali iz BHMAC-a, veliki broj ljudi prijavljuje gdje se nalaze minska polja, ali i dalje postoje oni koji skidaju znakove upozorenja. Jedan takav primjer se nedavno desio u blizini Tuzle kada je ovim znakovima ograđena jedna povratnička kuća.

Za deminiranje se trenutno korist MSP metoda koja znatno ubrzava ovaj proces. Strategijom se Bosna i Hercegovina obavezala da će do 2025. godine biti država očišćena od mina. U tom cilju Evropska unija je do sada izdvojila više od 90 miliona maraka.

Projekat Govorimo o sposobnostima je proveden u protekle dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije