Kouchner: Evropa očekuje od BiH da zauzme svoje mjesto

Radiosarajevo.ba
Kouchner: Evropa očekuje od BiH da zauzme svoje mjesto

Ministar vanjskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner održao je danas, na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, predavanje/debatu "Šta očekujete od Evrope?" te istakao da Evropa očekuje da, u ovoj zajednici, BiH zauzme mjesto koje joj i pripada.

Za zauzimanje tog mjesta potrebno je uraditi mnogo toga, ali to nije ništa više, objasnio je Kouchner, od onoga što EU očekuje da urade i ostale zemlje koje pretenduju na ulazak u EU ili od onoga što su već uradile članice EU.

Dodao je da je, uprkos svim poteškoćama s kojima se BiH susreće, 14 godina mira i ovakva politička situacija, ipak bolja u odnosu na onih nekoliko ratnih godina.

"Francuska je ratovala protiv Njemačke i Engleske i opet smo stvorili EU. Kažu bh. političari, članovi Predsjedništva BiH, parlamentarci da je politička situacija složena. Naravno da jeste, pogotovo u ozračju ekonomske krize, ali BiH mora proći taj proces, isto kao i Hrvatska koja je na dobrom putu, a i Srbija koja to nije", izjavio je Kouchner.

Potrebno je udružiti snage i odmah reagirati, dodao je, jer BiH nema vremena.

"Kada bi sada pitali predstavnike zemalja EU jesu li za dalje proširenje odgovor bi bio ne. Zato treba požuriti. S druge strane, Evropa je hendikepirana bez zemalja Zapadnog Balkana. Ovo nije trenutak da gubimo vrijeme", objasnio je Kouchner.

POJEDNOSTAVITI ADMINISTRACIJU

Predavanju su prisustvovali profesori Fakulteta te studenti politologije i međunarodnih diplomatskih odnosa kao i predstavnici Ambasade Republike Francuske u BiH s ambasadoricom Maryse Berniau na čelu.

Prije predavanja, Kouchner se sa ministarom vanjskih poslova Češke Republike Karelom Schwarzenbergom, čija zemlja predsjedava EU-om, sastao sa bh.parlamentarcima koje su upozorili da se mora ubrzati tempo evropske integracije.

Švercenberg je rekao da razumije da BiH ima veoma komplicirano ustavno uređenje ali vlada i administracija moraju biti efikasniji.

"Postoje velike koristi od pojednostavljivanja administracije. Što je vlast jednostavnija, manje je prostora za korupciju," kazao je Schwarzenberg.

Na kraju je naglasio da je Evropska unija spremna da nastavi pomagati BiH.

"Ali vi morate vjerovati u zemlju. Vi morate vjerovati jedni drugima i vi morate donositi odluke. Morate imati volju da donosite odluke. To je ključ za napredak," Švarcenberg.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije