Indonezija: Stranka predsjednika Yudhoyonoa vodi na izborima

Radiosarajevo.ba
Indonezija: Stranka predsjednika Yudhoyonoa vodi na izborima
Demokratska stranka indonezijskog predsjednika Susila Bambanga Yudhoyonoa izbila je na čelo nakon općih izbora održanih u četvrtak, prema prvim procjenama koje je objavio jedan institut za istraživanje.

Demokratska stranka je dobila 18,6 posto glasova, ispred Golkara, stranke bivšeg diktatora Suharta, sa 15,9 posto glasova i Demokratrske borbene stranke bivše predsjednice Megawati Sukarnoputri s 15,39 posto glasova, objavio je privatni institut LSI.

Podaci su ostvareni na temelju prvih prebrojavanja listića sa 2.100 birališta koja su izabrana između 520.000 na arhipelagu.

Zvanični rezultati bit će objavljeni za nekoliko dana.

Prve procjene odgovaraju rezultatima posljednjih ispitivanja obavljenih prije izbora koji su ukazali da će Yudhoyonova stranka biti na prvom mjestu, osam godina poslije osnivanja stranke.

Prvi rezultati su pokazali nadmoć nacionalističkih stranaka nad muslimanskim strankama koje, prema procjenama, gube brzinu.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije