Independent: Moldavija ili još jedan sukob Rusije i Zapada

Radiosarajevo.ba
Independent: Moldavija ili još jedan sukob Rusije i Zapada
Kriza u Moldaviji mogla bi prerasti u još jedan obračun Rusije i Zapada, piše u četvrtak londonski The Independent.

Samo nekoliko sedmica nakon javno izražene želje Baracka Obame da u odnosima s Rusijom okrene novi, list krhko diplomatsko primirje je poljuljano.

Moskva je, naime, navodi Independent, podržala moldavskog predsjednika Vladimira Voronjina koji je članicu Evropske unije i NATO-a Rumuniju optužio za pokušaj udara u njegovoj zemlji.

Duboko sumnjičava prema antivladinim protestima u područjima koja smatra svojom sferom interesa, Rusija je najoštrije osudila demonstracije u Moldaviji, a njen glavni adut u odnosima s Kišinjevom, i najveća glavobolja EU-a, jeste zamrznuti sukob u Pridnjestrovlju – regiji koja je zvanično dio Moldavije, ali pod upravom proruskih separatista.

Independent objavljuje i tekst baronese Emme Nicholson, poslanice Evropskog parlamenta i posmatrača na proteklim moldavskim izborima, koja smatra da bi EU, radi vlastite sigurnosti, ali i dobrobiti stanovnika Moldavije, s tom zemljom trebalo da hitno potpiše sporazum o pridruživanju.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije