Fuele: Proširenje je rješenje aktuelne krize

Radiosarajevo.ba
Fuele: Proširenje je rješenje aktuelne krize

Evropski povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je u srijedu, povodom Dana Evrope, da se proces proširenja treba nastaviti jer je proširenje dio rješenja aktuelne krize u Evropi.

„Odlučni smo održati taj napredak kada se radi o procesu proširenja, unatoč izazovima s kojima se Evropa suočava", rekao je Fuele u video poruci. "Ti izazovi vezani su uz globalizaciju, a ne proširenje. Proširenje nije uzrok, ono je dio rješenja."

Naglasio je da će Hrvatska uskoro postati članicom Evropske unije, Srbija je dobila kandidatski status, a s Crnom Gorom će sljedeći mjesec početi pregovori. "I druge zemlje procesa proširenja idu prema Evropskoj uniji", kazao je, javila je Fena.

Fuele je istaknuo da je Evropa, unatoč nedavnim poteškoćama i dalje "izvor inspiracije, sa svojim vrijednostima, životnim standardom, a u slučaju proširenja i svojim transformacijskim poticajima" jer proširenje sa sobom donosi reforme potrebne za postizanje evropskih standarda u svim područjima života.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije