EU “vara” svijet u vezi sa klimom

Radiosarajevo.ba
EU “vara” svijet u vezi sa klimom

Europska unija “izvodi smicalice” s atmosferom kada tvrdi da će smanjiti emisije štetnih plinova za 20% do 2020.godine, trvdi za Euroactiv Stefan Singer, direktor za globalnu energetsku politiku u Svjetskom fondu za zaštitu prirode (WWF), objašnjavajući pri tom da je izračunao da će domaća emisija EU iznositi samo 4 do 5%.

"Ono što smo uradili jeste da smo uporedili nivo ambicije koju EU namjerava ostvariti sa onim što to u stvarnosti znači. Smanjenje od 20% do 2020.g., u poređenju sa nivoom iz 1990-tih ne iznosi više od 4-5% umanjenja emisije .”, kazao je Singer. On je objasnio da je EU već postigla smanjenje od 8%, uglavnom putem deindustralizacije bivših sovjetskih zemalja, što znači da je preostalo još 12% za smanjivanje.

Singer je kazao da ovo smanjenje neće biti postignuto unutar europskih granica, budući da EU planira dopustiti da veliki dio (60%) bude ostvaren putem ofset emisije u zemljama u razvoju koristeći UN-ov plan mehanizma čistog razvoja (CDM) . EU ofset projekti u zemljama u razvoju nisu uistinu oslobađanje” jer bi se ove emisije štetnih plinova svakako desile” uslijed politika koje provode zemlje poput Kine. Kao posljedica toga, EU 20% predstavlja samo 4-5% domaćeg oslobađanja od sada pa do 2020. godine, kazao je Singer.

"To je trik sa atmosferom”! " Želimo li ostati ispod 2°C globalnog zagrijavanja, Europska unija namjerava napraviti smanjenje od 20%. Vrhunac toga jeste da će se od zemalja u razvoju zatražiti smanjenje njihovih smisija štetnih plinova za 15 do 30%. Ovo je varanje. To neće pomoći da se postigne 2°C “, tvrdi Singer.

CePPEI/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije