DW: Bundeswehr pod rafalima javnosti

Radiosarajevo.ba
DW: Bundeswehr pod rafalima javnosti

Rukovodstvo Bundeswehra našlo se na udaru javnosti zbog više incidenata nakon što je na vojnom jedrenjaku "Gorh Fork" poginula jedna pripadnica armije, dok je u Afganistanu jedan vojnik, neoprezno rukujući oružjem, ubio svog druga, ali to nije sve, prenosi u subotu radio  Deutsche Welle.

Na vojnom brodu "Gorh Fork" izbio je sukob vojnika s oficirima i to ne samo zbog pogibije njihove koleginice, već i zbog mogućeg zlostavljanja i seksualnog uznemiravanja kadeta.

Žena vojnik je poginula pošto je pala sa ljestvica, dok se penjala na jarbol. Poslije toga su četvorica kadeta odbili da se penju na ljestvice zbog čega su došli u sukob s pretpostavljenima.

Uoči Božića, u Afganistanu je poginuo jedan njemački vojnik koji je ranjen na isturenom položaju i odmah je operisan, ali mu nije bilo spasa.

Najprije je rečeno da se vjerovatno sam ranio čisteći oružje, a sada se ispostavilo da ga je možda, ranio drugi njemački vojnik. U medijima se pominje igranje oružjem, što je za Bundeshwer neprijatna verzija događaja.

O tom slučaju nije bio obaviješten ni Odbor Bundestaga za odbranu.

"Tragična smrt vojnika u Kunduzu nije bila nesretan slučaj prilikom čišćenja oružja. To znači da je parlamentarni odbor bio pogrešno informisan", kazao je za Deutsche Welle poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Reiner Arnold.

Postavlja se pitanje zašto je ministarstvo odbrane šutalo o detaljima incidenta koji se dogodio uoči posjete kancelarke Angele Merkel Kunduzu.

"Zato što je istraga još u toku", kazao je ministar odbrane Karl Teodor zu Gutenberg i odbacio kritike da se bilo šta krilo.

"Mogućnost da je bio umiješan drugi vojnik pomenuta je javno dan poslije incidenta. Odmah je u istragu uključeno državno tužilaštvo i sada bi trebalo sačekati rezultate te istrage", izjavio je on.

Elke Hoff, koja se kod Liberala bavi odbranom, pretpostavlja da bi mogla da bude u pitanju nesposobnost nekih od pretpostavljenih da rukovode ljudima.

"Dugoročno gledano, šteta je mnogo veća ako se stekne utisak da vojska pokušava nešto da prikrije. Protiv toga su najbolje sredstvo otvorenost i transparentnost - to može samo da koristi Bundeshweru", kazala je ona.

Transparentnosti doprinosi, prije svega, povjerenik Bundestaga za odbranu kome se vojnici često obraćaju. Tako se saznalo i da je otvaran veliki broj pisama iz Afganistana, a u nekim slučajevima porodice su dobijale samo prazan koverat, navodi Deutsche  Welle.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije