Dokle se došlo s Mediteranskom unijom?

Radiosarajevo.ba
Dokle se došlo s Mediteranskom unijom?


Unija za Mediteran službeno je pokrenuta na samitu u Parizu 13. jula 2008. Jedan od glavnih ciljeva projekta uspostava je zone slobodne trgovine do 2010., no napredak je za sada spor i procesu nedostaje politička dimenzija. Dogovoreno je tek da će sjedište organizacije biti u Barceloni i to nakon teških četveromjesečnih pregovora.

Unija ima 43 članice, 27 članica EU-a, 12 mediteranskih članica Barcelonskog procesa i četiri mediteranske zemlje na Balkanu (Albanija, BiH, Hrvatska i Crna Gora).
„Pokretanje Unije za Mediteran 13. jula u Parizu nedvojbeno je bio diplomatski uspjeh“, rekao je Robert del Picchia, francuski senator i član Euromediteranske parlamentarne skupštine u intervjuu za internetski portal EurActiv France.

Del Picchia ističe da je cilj projekta jačanje bilateralnih odnosa između južnih i sjevernih država na Mediteranu.

Upozorava ipak da Unija još nema odgovarajuće institucije da bi bila u potpunosti operativna. „Zemlje članice prvo su inicirale projekte, ideje i ciljeve, i tada, kao drugi korak, razmišljale o institucijama“, rekao je.

„Čak i ako su se svi složili da se svake dvije godine organizira samit i da predsjedanje dijele Francuska i Egipat, Unija za Mediteran još nema sekretarijat niti stalne odbore za pripremu sastanaka“, istaknuo je.

Nije također poznato hoće li Francuska predati sapredsijedanje organizacijom Švedskoj kada ona preuzme predsjedništvo EU-om u julu. Češka u januaru nije željela preuzeti tu dužnost.
Del Picchia također upozorava da ni finansiranje Unije za Mediteran nije još jasno definirano te da je Pariška deklaracija s tim u vezi „jako nejasna“.

Izraelska vojna akcija u pojasu Gaze u januaru „blokirala je mnogo toga“, rekao je. „Arapske zemlje oklijevale su nastaviti svoje učešće u Uniji za Mediteran.“

„Izrael nije želio da Arapska liga prisustvuje sastancima“, rekao je, podsjetivši da je zbog toga bilo otkazano nekoliko sastanaka, uključujući važan ministarski o vodi u Jordanu.

Trenutno na dnevnom redu nema nikakvih sastanaka. „Proces je napola zamrznut“, rekao je Del Picchia, ističući ipak da se od njega neće odustati.“'Stručnjaci i diplomati rade unaprijed bez službene potpore institucija.“

„Cilj Unije za Mediteran jest da se može reći da ako se ne možemo dogovoriti politički, moramo barem pokušati provesti projekte“, rekao je. „Jedna ili dvije zemlje sa sjevera mogu se dogovoriti s nekim južnim zemljama o provedbi projekata“, objasnio je. Ako se to pokaže uspješnim, druge zemlje priključit će se inicijativi.

„Ostvare li sjever i jug konkretne projekte, moći ćemo razmišljati o političkom rješenju“, uvjeren je francuski senator.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije