Kriminal: Uposlenik državne institucije varao na naknadama!

Radiosarajevo.ba
Kriminal: Uposlenik državne institucije varao na naknadama!
/ Parlament i Vijeće ministara

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su Tužilaštvu Bosne i Hercegovine izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv jednog fizičkog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo prevara u službi.

Preduzimajući mjere i radnje iz svojih nadležnosti, policijski službenici SIPA-e su zadokumentovali da je osumnjičeno lice koje je zaposleno u institucijama Bosne i Hercegovine, nezakonito ostvarilo prava po osnovu Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zapolesnih u instutucijama Bosne i Hercegovine na troškove smještaja, naknadu za odvojen život i naknadu za privremeno raspoređivanje, kao i po osnovu Odluke o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prevoz na posao i prevoz sa posla u institucijama Bosne i Hercegovine.

Izvršenjem spomenutog krivičnog djela, osumnjičeno lice je steklo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 12.841,53KM, i za navedeni iznos oštetilo Budžet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Nažalost, ovakva praksa u BiH nije rijetka. 

Kako je CIN svojevremeno pisao, delegati Federalnog parlamenta su za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za: smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće. Većina njih koristi manjkavosti propisa kako bi izvukli najveću korist.

Tako su delegatu iz Goražda Sanelu Mušoviću građani 17 mjeseci plaćali smještaj i troškove za njegov rad u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (PFBiH), iako već deset godina ima svoj stan u Sarajevu.

Ovu privilegiju koristilo je još 34 Mušovićevih kolega jer su im prebivališta udaljena najmanje 70 kilometara od glavnog grada. Zbog toga oni imaju pravo da iznajme stan u kojem će boraviti dok rade u Sarajevu, a potom i pravo na novac za režije i odvojeni život od porodice.

Svaki mjesec za ova tri troška dobijali su 800 maraka i sami odlučivali kako će ih rasporediti. Uz to, bio im je plaćen i prijevoz vikendom do porodica. Iz federalnog budžeta je za dvije i po godine za ove naknade dato nešto više od 825.000 maraka.

Pojedini delegati, kako je tada pisao CIN, ugovarali su najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za delegate u stvari živjeli su drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da su ti iznajmljeni stanovi često u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta FBiH, pa ih najmanje polovina delegata nije ni koristila.

Oni su nakon obaveza u Parlamentu obično putovali kući ili prespavali u hotelu. Stanodavci su im često bili prijatelji, poznanici i stranačke kolege.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije