Zolak o slučaju "kiseonik": Ovo nije afera, ovo je zločin!

1
Radiosarajevo.ba
Zolak o slučaju "kiseonik": Ovo nije afera, ovo je zločin!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija (na slici nije prikazan događaj opisan u tekstu)

"S obzirom na to da su u bolnicama u RS-u, umesto medicinskog pacijentima davali tehnički kiseonik, svako kome je neko umro, a bio je na respiratoru, može da podnese krivičnu prijavu protiv onih koji su odgovorni za ovu katastrofu."

To poručuje direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH dr. Aleksandar Zolak, naglasivši da slučaj "kiseonik" nije afera, nego zločin, piše Srpskainfo.

"Nema nikakve sumnje da su pacijenti Univerzitetskog kliničkog centra RS-a i to najmanje četiri godine, 'liječeni' tehničkim kiseonikom. Dokazano je da je i trebinjska bolnica koristila tehnički kiseonik što su, uz pomoć republičkog zdravstvenog inspektora, na čistac isterali inspektori Agencije.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ne mogu da tvrdim, ali je gotovo sigurno da su i ostale bolnice u RS-u pacijentima davale tehnički kiseonik", kaže Zolak.

Na pitanje šta znači to što je za uzorkovani kiseonik u UKC RS potvrđena čistoća od 99,9 odsto, on u intervjuu EuroBlicu odgovara;

"Ništa! Svaka limarska radnja u svojim bocama za zavarivanje ima kiseonik te čistoće. S druge strane, ako u kiseoniku bude nula, zarez mnogo nula, pa jedan karbon monoksida, to može da ubije čoveka", kazao je on.

Zato i jeste, kaže on, posebna procedura za proizvodnju medicinskog lijeka, a posebne su i medicinske boce za lagerovanje: "Naime, nijedan proizvođač medicinskog kiseonika neće svoj lijek sipati u bocu koja nema istoriju medicinske boce, jer to, onda, prestaje biti medicinski kiseonik, odnosno lijek."

Što se tiče odgovornosti, on navodi da preduzeće TGT Tehnogas Laktaši nije imalo dozvolu za promet medicinskog kiseonika, pa je uvozilo i bolnicama isporučivalo tehnički gas.

"Bolnice su na to pristale i uslove tendera prilagođavale firmama koje su radile mimo zakona. Resorno ministarstvo koje je, uz Republičku zdravstvenu inspekciju, zaduženo za kontrolu zakonitosti poslovanja u zdravstvenim ustanovama, a koje u pogledu toga ništa nije radilo. U slučaju pomenutog preduzeća imamo dokaze da su, umjesto medicinskog, isključivo uvozili tehnički gas.

Naime, umjesto iz Uljanika, kiseonik su uvozili iz Siska, gde se proizvodi tehnički gas. Činjenica je da su njega regularno točili u Sisku i regularno su ga uvezli, ali ne kao medicinski, nego kao tehnički gas.

Medicinski kisonik je lijek, a lijek se može uvoziti samo preko registrovanog veleprometnika lijekovima. Dakle, regularno su samo uvozili tehnički kiseonik, a sve ostalo što su radili je kriminal", kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije