Željko Komšić o politici u BiH: Svaki komentar je suvišan, a pametnom je i išaret dosta

Radiosarajevo.ba
Željko Komšić o politici u BiH: Svaki komentar je suvišan, a pametnom je i išaret dosta

Politička situacija u zemlji je najlošija od završetka rata, a protagonisti političkog haosa ponašaju se kao da ništa ne vide i, što je najopasnije, i dalje stvaraju opcije podjele i disolucije Bosne i Hercegovine. Posljednje aktivnosti lidera SDA i HDZ-a vode u pravcu stvaranja trećeg entiteta što u konačnici vodi raspadu zemlje. Razgovori se uglavnom vode tajno i iza zatvorenih vrata, te plasiraju određene informacije i puštaju probni baloni putem jednog broja odabranih medija.

Poručio je ovo danas u Sarajevu čelnik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, koji je na press konferenciji kazao i kako je sudbina BiH u rukama SDA i SBB-a, stranaka koje se deklariraju kao bošnjačke.

„Volio bih da griješim u procjeni, ali vas podsjećam da je DF izašao iz vlasti – koalicije jer nije prihvatio da se krše zakoni i bezočno pljačka ova zemlja. Tražili smo jednostavnu stvar, da se poštuju ustavi i zakoni ove zemlje. Istina i nažalost, ispalo je da je to u ovom trenutku previše za očekivati“, rekao je Komšić.

Željko Komšić: Opća bolnica? Ako je ovo ostvarenje ličnih ambicija, neka nam Bog pomogne...

 

Čelnik DF-a istaknuo je kako će sve svoje znanje, lični i politički kredibilitet, „ne štedeći sebe nijednog trenutka, upotrijebiti za borbu za cjelovitu, građansku, multietničku BiH u međunarodno priznatim granicama".

„Od samog početka mi je jasno da će to biti teška borba i spreman sam na sve posljedice.“

Komšić je pozvao članove i rukovodstvo DF-a da, ako nisu spremni da ga podrže na tom putu, bez oklijevanja napuste stranačke redove, „kao što su to neki već uradili“. Također je pozvao sve patriote ove zemlje, bez obzira na vjeru, naciju ili neku drugu orijentaciju, da im se pridruže i ne dozvole dalju devastaciju i ponižavanje naše zemlje.

Potom je, odgovarajući na novinarska pitanja, Komšić komentirao i trenutne priče oko sarajevske Opće bolnice, njenog spajanja s Univerzitetskim kliničkim centrom Sarajevo (UKCS), te imenovanju Sebije Izetbegović za direktoricu UKCS-a.

„To je komplicirana formalno-pravna situacija. Kanton Sarajevo je vlasnik Opće bolnice, a više kantona i Vlada Federacije BiH čelnik UKCS-a“, njegove su riječi, „Velika je to šteta, historijska nepravda koja se čini ovom gradu ukidanjem bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš', oni koji su bili u ratu u Sarajevu i koji su, nažalost, njene usluge tada koristili, znaju koliko je ona bila važna.“

Komšić je podsjetio i da je imovina Opće bolnice dobivena sukcesijom, što znači da je promet takvom imovinom zabranjen, a najave da bi u nju mogla useliti Vlada FBiH, prokomentirao je riječima kako je zgrada namjenski izgrađena za bolničku ustanovu.

„Sad vam je jasno zašto smo izašli iz vlasti, baš zbog ovakvih stvari. Oni mogu sve, ma kako protuzakonito to bilo“, nastavlja izjavu čelnik DF-a i dodaje:

Ja ne znam šta je Izetbegovića motiviralo da ovo učini: da me pitao, slučajno ili namjerno za komentar, savjetovao bih mu da ovo nikad ne uradi. Ovo jako iritira ljude, u zemlji u kojoj roditelji savjetuju svojoj djeci da bježe iz nje. Ne ulazeći u njene stručne reference, njeno (Sebije Izetbegović, op. a.) imenovanje je pogrešno. Da se ovo desilo u nekoj drugoj zemlji, javnost bi ih rastrgala.“

Smatra Komšić kako je ovoga bilo i prije rata, ali je sada uzelo toliko maha: „Rodbina šira, uža, stranački podobnici... samo trpaj u državnu kasu. Pa pogledajte javna poduzeća! Ne kažem da tamo nema stručnih ljudi, ali red se mora uvesti, a zakoni provoditi.“

Novinari su i dalje tražili komentar na ovu situaciju – pogotovo pitanje selidbe Vlade FBiH u zgradu Opće bolnice, na šta je Komšić priznao da Vlada ima problem sa smještajem, ali se to mora riješiti na drugi način: „Šta sad, pretvoriti bolnicu u administrativnu zgradu, pa to nije racionalno. Pritom, šteti građanima jer ostaju bez zdravstvene ustanove veoma značajne za ovaj grad, za brojne građane BiH.“

„Oprostite mi na sentimentalnosti, ali ne mogu tu crtu izbrisati. Ta bolnica nosi ime po čovjeku koji je spasio mnogo građana Sarajeva, spasio je članove moje porodice. Ne znam šta se ovim želi postići. Ako je ovo ostvarenje ličnih ambicija i sujeta, onda neka nam Bog pomogne.“

Otkrio je Komšić i kako su, dok je bio u koaliciji, pričali o izboru direktora BH Telecoma, te su i njemu nudili da neko iz DF-a preuzme tu fotelju.

„Telecom nije tvoj ili moj da ga nekom poklanjamo, rekao sam 'možda da nađemo nekog stručnjaka koji će nam reći šta da radimo, a ne da ga uzmemo ti ili ja... i tako to ide, a mnogi ćute samo da dobiju posao“, zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije