Žarko Papić: Čekajući strance pozicija normalne i jedinstvene BiH slabi

0
Radiosarajevo.ba
Žarko Papić: Čekajući strance pozicija normalne i jedinstvene BiH slabi
Foto: FSU u BiH / Žarko Papić

Prof. dr. Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, poznati analitičar, doktor ekonomije i čovjek nesumnjivo s bogatim diplomatskim iskustvom, u razgovoru za Radisoarajevo.ba upozorava da se stvari u Bosni i Hercegovini ozbiljno kompliciraju, ali da ovdje niko ne želi jasno da vidi stvari i procese koji su na sceni.

"Što se više bude čekalo na tzv. pomoć stranaca, to će više pozicija ljudi koji su za normalnu, demokratsku, suverenu, jedinstvenu poziciju Bosnu i Hercegovinu biti sve slabija... ", ukazuje Papić.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Čekanje međunarodne zajednice

Kaže da se čudi da veliki dio onoga što je intelektualna i politička elita u Sarajevu - definitivno ne vidi koje su promjene nastale.

"Oni i dalje očekuju da, hajde da tako kažem, međunarodna zajednica da navija za njih, za njihov koncept Bosne i Hercegovine. Taj dio je, očigledno, završio", upozorava Papić.

Ukazuje to jer mu se čini da je sve ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini na - veoma loše.

"BiH je definitivno u najdubljoj krizi nakon Daytona. Niko ne komentarište, niko ne ulazi u stvarne uzroke krize. Mi se bavimo pojavnim oblacima. Stvarni uzrok krize, pojednostavljeno, je sudar između puzajućeg unitarizma, koji je ozbiljno zaprijetio idejom da se ukine konstitutivnost naroda iz Ustava Bosne i Hercegovine, a uvede tzv. građanski princip "jedan čovjek, jedan glas", što definitivno narušava mogućnost jednakog tretmana nacija, nenacionalne ravnopravnosti, s jedne strane. S druge strane, naravno, jeste separatizam i secesionizam, a govorim prije svega o Republici Srpskoj. Šta je tu kokoš, a šta jaje, vrlo teško je sada procjenjivati. Sve zajedno, to je neka vrsta uzroka", stav je od kojeg polazi Papić analizirajući situaciju u našoj zemlji, iako, naravno, svjestan da se mnogi sa takvim viđenjem stvari neće sasvim složiti.

Agresivna Rusija

Prema njegovim riječima, "secesionistička i separatistička tendencija u Republici Srpskoj" je definitivno - eksplodirala.

"Nekoj mjeri, barem na početku, podržana je od strane Srbije, a u velikoj mjeri je podržan od strane Ruske Federacije. Procijenjeno je da su geopolitičke okolnosti takve da se sad može ići na to. Da sad ne ulazimo novih geopolitičkih aktivnosti. S tog stanovišta potpuno je neprihvatljivo, naravno, bilo, sad govorimo o potezima Dodika i RS, ići na varijante blokada. Sad je, kako vidimo, opozicija izgleda odlučnija za blokade nego SNSD, ali to je opet dio komedije u kojoj politički živimo", istako je.

Govoreći o poziciji Rusije podsjeća da su se stvari radikalno promijenile na geopolitičkom planu još 2014. godine i aneksije Krima, te da je Moskva postala agresivnija. No, upozorava, valjao je izbjeći situaciju u kojoj bi Bosna i Hercegovina postala mjesto sraza velikih sila.

Unutrašnji razgovori

Prema njegovim riječima, unutrašnji faktori u BiH moraju započeti ozbiljne razgovore.

"Kad je riječ o unutrašnjim dogovorima, unutrašnjih faktora, mislim da s oni najvažniji. Kad je riječ o spoljašnjim faktorima, tu mislim na Beograd i Zagreb... Ali nisu unutrašnji faktori paradržavne delegacije FBiH i RS. Unutrašnji faktori moraju biti partijski dogovori... ", istakao je, uz ostalo, Papić.

Smatra da "strani faktor", a prije svega misli na Sjedinjene Američke Države, trebaju da relaksiraju atmosferu.

"A ne da diriguju rješenja. Dakle, da se u okviru relaksirane atmosfere nađu domaća stvarna riješena. Definitivno, odista kada je riječ o OHR-u, visokom predstavniku, vi imate situaciju da i Savjet bezbjednosti ne može da prihvati njegov legitimitet. On će početkom novembra govoriti ne kao visoki predstavnik već kao gospodin Crhistian Schmidt. Dakle, situacija se u ozbiljnoj mjeri mijena...", dodao je.

Komentirajući ranije najave Bakira Izetbegovića da će razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (od kojih je, po svemu sudeći, u međuvremenu odustao), Papić je dodao kako lider SDA ne može govoriti kao "vođa Bošnjaka, predstavnik Bošnjaka".

"On može govoriti kao predsjednik najveće političke partije u FBiH i imati jasne argumente zašto bi neke stvari trebale da budu promijenjene, šta je pozicija i tražiti neku vrstu rješenja. Da ja pojasnim stvari bez velikog dipolmatisanja, nikakav interes Srbije i Vučića ne postoj da se zaoštrava konflikt u BiH. Pažljivo pratite javna istupanja, Vučić je fiskiran, i to je dobro, u stopu privrednog rasta, u zapošljavanje, dijeljenje plata i penzija. Povremeno se pomene BiH, posebno ako mu je Dodik tamo. Ne može se odreći Dodika i SNSD-a, ali ima vrlo uravnotežen pristup", stav je Papić.

Komenirajući ono što nedvosmisleno pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka zemlje kroz podrivanje državnih institucija i preuzimanje državnih nadležnosti u režiji Milorada Dodika i vlasti RS, Papić je dodao da "opet niko ne ulazi u suštinu problema".

"Ja mislim da je ovaj raspored nadležnosti relativno racionalan. Glavni je problem što se institucije države tretiraju kao plijen... Institucije koje bi trebale biti nezavisne od VSTV-a do Tužilaštva, uzimam ih za primjer, su pod političkim pritiscima i de facto "okupirane" od ove ili one političke partije. Sad možete ući u svaku analizu. Vrlo često sjaši Kurta da uzjaši Murta... U tome je ključni problem. O tome, naravno, niko ne razgovara. Imam situaciju u kojoj mislim da je važno otvoriti ozbiljne razgovore unutar BiH, prije svega, unutar BiH", zaključuje Papić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije