Zagađenje zraka: Najgore u Sarajevu, Zenici i Kaknju

Radiosarajevo.ba
Zagađenje zraka: Najgore u Sarajevu, Zenici i Kaknju

Epizoda pripravnosti proglašena je u Kantonu Sarajevo, općini Kakanj i općini Zenica. Nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti.

U Tuzli i Lukavcu su koncentracije prašine (PM2.5) i dalje u porastu. Dnevne vrijednosti kreću se između 200 i 320 mikrograma po metru kubnom.

Nikakve epizode nisu proglašene jer pragovi za ovaj polutanat nisu definirani lokalnim planom mjera. Koncentracije sumpordioksida i dalje su visoke, ali u posljednja dva dana nisu bilježile značajan rast.

Koncentracije sumpordioksida u Lukavcu variraju iz dana u dan, od umjerenih do visokih. Ostali mjereni parametri kvaliteta zraka na stanicama u ovom kantonu su u okviru graničnih vrijednosti.

U Zenici su koncentracije sumpordioksida u porastu i jučer su dostizale u satnim mjerenjima preko 1000 (Centar), odnosno preko 1300 mikrograma po kubnom metru (Radakovo).

Srednje dnevne vrijednosti na ove dvije stanice prelazile su pragove uzbune od 500 mikrograma i, ukoliko ovakvo stanje potraje, za očekivati je proglašenje narednih epizoda i mjera u skladu s lokalnim planom mjera. 

Koncentracije lebdećih čestica (PM10) su visoke, ali mnogo niže od onih u Tuzli. Koncentracije ostalih mjerenih polutanata su u okviru graničnih vrijednosti.

U Sarajevu je situacija bez značajnijih promjena u odnosu na prethodne dane i karakteriziraju je visoke koncentracije prašine (PM10). Koncentracije sumpordioksida i drugih mjerenih polutanata su relativno niske i ne prelaze granične vrijednosti.

Ovakva situacije je u skladu s trenutnom atmosferskom situacijom i antropogenim aktivnostima. Velika koncentracija zagađujućih materija u zraku u sudjelovanju s prisutnom maglom formirala je smog. U četvrtak se očekuje blago i kratkotrajno poboljšanje općih meteoroloških uvjeta, ali je upitno u kolikoj mjeri će pomoći poboljšanju kvaliteta zraka. Značajne promjene meteoroloških prilike se ne očekuju ni u narednih šest, sedam dana.

Trenutna situacija nije pogodna za osobe s respiratornim poteškoćama, a posebno osjetljive osobe bi trebale izbjegavati duža zadržavanja na otvorenom i izlaganju značajnijim naporima.

Glavni izvori zagađenja zraka u Federaciji Bosne i Hercegovine su: domaćinstva i drugi objekti koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i saobraćaj, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije