Zabrinjavajuće dojave o bombama: Ima li sankcija za počinioce, kako ih zaustaviti?

6
Radiosarajevo.ba
Zabrinjavajuće dojave o bombama: Ima li sankcija za počinioce, kako ih zaustaviti?
Foto: Pexels / Ilustracija

I ponovo dojave o bombama u školama, iako su uhapšena dva maloljetna učenika srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo. Uhapšen je i maloljetnik za kojeg se sumnja da je u 11 dana više od 40 puta lažno dojavio postojanje eksplozivne naprave u školama. Za njega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo jednomjesečni pritvor.

Koliko smo bezbjedni, ima li sankcija za počinioce, kako ih zaustaviti?

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, stručnjaci za sajber sigurnost Federalne uprave policije, u saradnji sa OSA-om aktivno rade kako bi pronašli, priveli i zaustavili neodgovorno ponašanje maloljetnika koji zbog samo njima poznatih razloga zaustavljaju nastavni proces. Za maloljetnika koji je u 11 dana čak više od 40 puta slao lažne dojave o bombama, Tužilaštvo KS je zatražilo jednomjesečni pritvor.

Memorijalni centar: 'Pozivamo Schmidta da uputi izvinjenje i pojašnjenje patriotama ove zemlje'

Memorijalni centar: 'Pozivamo Schmidta da uputi izvinjenje i pojašnjenje patriotama ove zemlje'

"Uz naredbu općinskog suda u Sarajevu izvršen je pretres porodične kuće i pomoćnih objekata koje ovaj maloljetnik koristi. Tom prilikom su pronađeni predmeti i sredstva za koje postoji osnov sumnje da su korišteni u izvršenju krivičnih djela. Sa maloljetnicima se postupa u skladu sa zakonom o zaštiti i postupanju sa maloljetnicima u krivičnom postupku", izjavila je Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

Dojave o bombama ostavile su posljedice na nastavni proces, učenike, nastavno osoblje i roditelje.

"U 8 sati počinje nastava, u 8 i 15 dojava, do pola 9 evakuacija i dijete se vraća kući. Taj period povratka na putu od škole do kuće se izgubi, onda imamo neki oblik online nastave gdje dijete dobije samo određene materijale, znači to nije ni online koji bismo željeli da bude, i imamo samo jedno dodatno opterećenje na dijete", rekao je Ades Bučan, član UO Vijeća roditelja KS.

"U posljednjih 15-ak dana bilo je nekih pet dojava o lažnoj bombi u osnovnoj školi koju on pohađa. Nama samo jave iz škole dođite po svoje dijete, i tu nastaje drama. Ja napuštam svoje radno mjesto, ili moja supruga, idemo po dijete ili ga dovodimo na svoje radno mjesto, tako da je veliki problem u samoj organizaciji života", izjavio je Ivan Katavi, jedan od roditelja.

"Ko će nadoknaditi ekonomske gubitke zato što nastavni proces nije sproveden kako treba, škole idu na online nastavu, na koji način ćemo nadoknaditi svu onu policiju i kdz preglede koji su uključeni u gotovo svim školama u KS", izjavio je Vedran Zubić, nastavnik geografije.

Riječ je o maloljetnicima od 14 do 16 godina, motiv još utvrđuju, ali postoje informacije u društvu da se o tome prethodno dogovara na društvenim mrežama, za novac i zbog školskih obaveza, poput testova. Stručnjaci za sigurnost poručuju da je sve moguće otkriti, te apeluju na roditelje da se uključe u nadzor djece.

"To nanosi dalekosežne psihološke, privredne i svake druge posljedice i štete", izjavio je prof. dr. Ahmed Kico, stručnjak za sigurnost.

"Problem je u tome što smo potpuno obezvrijedili funkciju i ulogu nastavnika ili pedagoga", rekao je Srđan Vukadinović, sociolog.

Predstavnici ministarstva obrazovanja, premijer Kantona Sarajevo, Vijeće roditelja, direktori škola, održali su sastanak sa zaključkom da se pojačaju mjere sigurnosti, zaštita mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika. Iz Vijeća roditelja traže novi hitan sastanak, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije