Wigemark uputio apel: Izraditi strategiju za poljoprivrednike na državnom nivou

Fena
Wigemark uputio apel: Izraditi strategiju za poljoprivrednike na državnom nivou
Šef Delegacije Evropske (EU) unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark sastao se sa 12 predstavnika poljoprivrednih udruženja iz zemalja članica EU.

Tom prilikom ocijenio je da će njihova posjeta BiH biti odlična prilika da se iz prve ruke sazna šta podrazumijeva proces integracija ili članstvo u EU kada je riječ o sektoru poljoprivrede.

Teme će, kako je rekao, biti raznolike, od načina organizacije pa do ispunjavanja zdravstvenih, proizvodnih i fitosanitarnih standarda.

Istakao je da će u procesu pristupanja EU sektor poljoprivrede biti taj koji će biti najviše pogođen promjenama, ali na pozitivan način, te da će se kroz susrete sa kolegama iz zemalja članica EU poljoprivrednici iz BiH bolje informirati o prilikama na tržištu, odnosno načinima na koje se mogu što bolje iskoristiti.

To se, dodao je, odnosi na programe podrške predviđene za poljoprivredne proizvođače iz zemalja EU, ali i na programe predviđene za zemlje koje imaju status kandidata.

Napomenuo je da BiH još uvijek nema status zemlje kandidata za pridruživanje, ali i da ne postoji nikakav razlog zašto ne početi već sada sa pripremama za buduće aktivnosti na relaciji između udruženja i poljoprivrednih proizvođača iz EU i BiH.

Nažalost, kako je primijetio, udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH su i dalje relativno rascjepkana te stoga, po mišljenju ambasadora Wigemarka, postoji potreba bolje organizacije, kao i usvajanja cjelodržavne strategije za sektor poljoprivrede.

S tim u vezi, apelovao je na vlasti u BiH da intenziviraju aktivnosti na izradi strategije na državnom nivou.

"Nema razloga za bilo kakvim daljim čekanjem, poljoprivrednici već čekaju",dodao je.

Tajana Radić iz Hrvatske poljoprivredne komore kazala je da je u interesu Hrvatske da i BiH što prije postane članica EU jer bi tako dobili partnera s kojim će zajedno pregovarati za interese poljoprivrednih proizvođača.

Izrazila je nadu da će BiH kroz proces pridruživanja EU naučiti što više može, napominjući da taj put neće biti lak te da će biti teških situacija i mnogo pitanja.

"Međutim, kroz taj proces smo naučili određena pravila koja su nas usmjerila prema boljim stvarima", istakla je.

Predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac ukazao je na podatak da unutar EU djeluje samo sedam posto mladih poljoprivrednika, odnosno poljoprivrednika od 18 do 40 godina.

Kako je rekao, sva istraživanja su pokazala da mladi poljoprivrednici postižu veći standard proizvodnje te zapošljavaju veći broj ljudi i bolje su obrazovani.

"To je ono što je nama bitno, jer poljoprivredu vidimo kao savršenu granu za samozapošljavanje, pogotovo zbog nezaposlenosti mladih u Evropi", kazao je Marinac.   

Posjetu organizira Direktorat Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR). Radi se o nizu studijskih posjeta slične tematike koje Evropska komisija redovno organizira za različite organizacije interesnih strana s ciljem razmjene najboljih iskustva i prakse, kao i informacija o projektima finansiranih iz instrumenta pretpristupne pomoći (IPA).

Tokom posjete, organizacije poljoprivrednika iz EU će kroz dijalog s domaćim interesnim stranama - ministarstvima, poljoprivrednim institutima, civilnim društvom, akademijom i farmerima, razmijeniti iskustva i najbolje prakse iz EU, kao i informacije o poljoprivredi i ruralnom razvoju u kontekstu procesa pristupanja EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije