Vijeće ministara BiH: Stanje sigurnosti u prošloj godini zadovoljavajuće

Anadolija
Vijeće ministara BiH: Stanje sigurnosti u prošloj godini zadovoljavajuće
Vijeće ministara BiH usvojilo je danas informaciju Ministarstva sigurnosti o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini koje je, kako su naveli, bilo na zadovoljavajućem nivou.

"Ukupan broj registriranih krivičnih djela u BiH u 2016. godini bio je 29.179 i za 6,33 posto je manji u odnosu na 2015. godinu, a u odnosu na 2014. godinu manji je za 15,92 posto. To ukazuje da se bazična sigurnost u BiH stabilizira i pored niza sigurnosnih izazova i rizika", istaknuli su iz Vijeća ministara BiH.

Istaknuli su da je u MUP-u RS koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosio 77,8 posto (u 2015. godini bio je 74,8 posto), a u Federalnoj upravi policije 60,80 posto, što je na istom nivou kao i 2015. godine.

U Informaciji je naglašeno da u prošloj godini u BiH nije bilo terorističkih napada, za razliku od 2015. godine, kada su bila tri.

U oblasti granične sigurnosti u 2016. godini evidentirano je 3.285 prelazaka ili pokušaja prelaska preko državne granice 1.451 osoba koje se nalazi u bazama potraga po raznim osnovama. U odnosu na isti period 2015. godine broj evidentiranih prelazaka je veći za 9,17 posto, a broj lica je veći za 14,25 posto, navodi se u Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

Pri ilegalnom prelasku granice u 2016. godini otkriveno je 218 osobe, što je povećanje za 21,79 posto u odnosu na prethodnu godinu. Registrirana su i 2.243 stranca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH, što je za 7,77 posto manje nego u 2015. godini.

Kada je riječ o unutrašnjim izazovima, istaknuto je pitanje sigurnosti na regionalnom i globalnom planu, prije svega u domenu borbe protiv terorizma. Ukazano je da se teroristički napadi mogu očekivati svugdje, te da je evidentna visoka indoktrinacija terorista i njihova organiziranost putem društvenih mreža. 

Konstatirano je da je u prvoj fazi rješavanja izbjegličke krize glavni problem bio smještaj izbjeglica, a da se nakon napada širom Evrope fokus stavlja na sigurnost granica. 

U Informaciji je naglašeno da će poseban prioritet agencija za provođenje zakona u narednom periodu biti usmjeren na borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, aktuelne probleme u vezi sa sumnjivim kreditiranjem poreskih dugovanja pojedinih privatnih lirmi, te na ratne i sumnjive poratne privatizacije, kao i na pranje novca kroz „investicije“ i postojanje druge protivzakonito stečene imovine. 

Ostvarivanje prava deviznih štedišta BiH u bankama sa sjedištem u Srbiji 

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora donijelo je danas odluku o postupku izdavanja potvrde za utvrđivanje prava na isplatu devizne štednje u skladu sa Zakonom o reguliranju javnog duga Republike Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ 

Ovom odlukom određuju se tijela i institucije Bosne i Hercegovine, entiteta i Brčko distrikta koji će izdavati potvrdu da štediša nije ostvario pravo na povrat devizne štednje u BiH niti mu je to pravo priznato od bilo kojeg nivoa vlasti u BiH na osnovu devizne štednje položene u filijalama Investbanke a.d. Beograd i Jugoslovenske izvozne i kreditne banke a.d. Beograd (JIK banka) na teritoriji Bosne i Hercegovine. 

Razlog za donošenje Odluke je preciziranje nadležnosti za izdavanje potvrde na obrascima, kako bi građani BiH pred nadležnim tijelima u Republici Srbiji mogli dokazati i ostvariti prava na neisplaćenu deviznu štednju, položenu kod banaka čije je sjedište na teritoriji Republike Srbije i njihovim podružnicama na teritorijama bivših republika SFRJ. 

Usklađivanje posebnih dodataka na plaću

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva odbrane, donijelo je odluku o izmjenama i dopunama odluke o posebnim dodacima na platu za profesionalna vojna lica u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Formiranjem centra za protivminsko djelovanje i uništavanje eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH izvršeno je gašenje određenih formacijskih mjesta i istovremeno su uspostavljena nova mjesta kojih nema u važećoj odluci, u smislu prava na deminerski dodatak. Stoga je bilo neophodno izvršiti izmjene i dopune važeće odluke kako bi lica koja po novoj formaciji obavljaju poslove iz oblasti deminiranja mogla da ostvare prava na deminerski dodatak. 

Rješavanje graničnih i pograničnih pitanja 

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Ministarstva sigurnosti o aktuelnim problemima i otvorenim pitanjima iz granične i pogranične oblasti s Republikom Srbijom, Crnom Gorom i Republikom Hrvatskom. 

Granična policija BiH u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti će osigurati 40.000 KM za realizaciju projekta „Zaprečavanje puteva pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije motornim vozilom“. Ovo pitanje već je regulisano sa Crnom Gorom i Hrvatskom. 

Dodjela grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je i odluku o kriterijima za dodjelu grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2017. godinu u iznosu od 380.000 KM. 

Za grantove NVO uključenih u zaštitu žrtava trgovine ljudima planirano je 60.000 KM, za podršku organizacijama osoba s invaliditetom 40.000 KM, a za podršku udruženjima nacionalnih manjina 150.000 KM.

Grant udruženjima porodica nestalih osoba u BiH je 80.000 KM, dok je za grant organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u BiH budžetom Ministarstva planirano 50.000 KM. 

Za promociju domaće proizvodnje 385.000 KM 

Vijeće ministara BiH je na danas održanoj sjednici na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo Odluku o izboru sajamskih i drugih manifestacija u zemlji i iznosu dodijeljenih grant sredstava u svrhu promocije domaće proizvodnje u 2017. godini. 

Odlukom je 385.000 KM iz Budžeta Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa raspoređeno za podršku organizatorima 21 sajamske i druge manifestacije u zemlji u 2017. godini. 

Usklađivanje zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom EU

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju Direkcije za evropske integracije o primjeni Odluke o postupku usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine s pravnom stečevinom Evropske unije u periodu 15. 10. 2016. – 30. 6. 2017. godine.  

Odlukom o postupku usklađivanja zakonodavstva BiH s pravnom stečevinom Evropske unije propisane su obaveze organa uprave i njihovih rukovodilaca ovlaštenih za donošenje propisa, da nacrte i prijedloge popisa koji se usklađuju s pravnom stočevinom Europske unije dostavljaju Direkciji za evropske integracije na provjeru zajedno s instrumentima za usklađivanje.

Direkcija prati primjenu ove odluke i o tome izvještava Vijeće ministara BiH te predlaže mjere za unapređenje njene provedbe. 

Također, Vijeće ministara BiH usvojilo je Analizu vanjskotrgovinske razmjene BiH za period januar - juni 2017. godine, koju je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. 

Robna razmjena u navedenom periodu iznosila je 13,82 milijarde KM, što je za 1,59 milijardi ili 12,98 posto više u odnosu na isti period 2016. godine. Ukupan izvoz iznosio je 5,21 milijardi KM i bilježi rast za 15,43 posto. U istom periodu uvezeno je robe u vrijednosti od 8,61 milijardi KM, ili za 11,55 posto više u odnosu na isti period 2016. godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 60,48 posto. Zabilježen je trgovinski deficit od 3,40 milijardi KM, što je za 6,10 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. 

Evropska unija je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, tako da u ukupnom obimu robne razmjene učestvuje sa 65,21 posto, zatim zemlje potpisnice sporazuma CEFTA 2006 s 13,61 posto, dok ostale zemlje učestvuju s 27,18 posto. 

lzvoz u EU čini 72,39 posto ukupnog bh. izvoza, a uvoz iz zemalja EU 60,87 posto ukupnog bh. uvoza. Od glavnih trgovinskih partnera, najveću pokrivenost uvoza izvozom imamo s: Austrijom od 145,18 posto, Slovenijom 104,44 posto, Nizozemskom 103,04 posto, Njemačkom 76,88 posto te Hrvatskom 72,55 posto. 

Nastavljen trend rasta ekonomske aktivnosti u BiH 

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar - juni 2017. godine, u kojoj se navodi da je nastavljen trend rasta ekonomske aktivnosti u Bosni i Hercegovini. 

U prvoj polovini ove godine ostvareno je povećanje industrijske proizvodnje od 2,1 posto, što je praćeno većim brojem zaposlenih u ovom sektoru. Najznačajniji doprinos povećanju industrijske proizvodnje ostvaren je u oblasti rudarstva i prerađivačke industrije.

Najveći doprinos ostvaren je u okviru izvoza električne energije, aluminijuma, sekundarnih sirovina, električne opreme, mlinskih i hemijskih proizvoda te koksa. Broj zaposlenih osoba je uvećan i u maju je bio 756,4 hiljade, a najveći porast ostvaren je sektoru uslužnih djelatnosti, prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i malo.

Prosječna neto plaća u BiH u maju je iznosila 860 KM i veća je za 2,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. 

Kupovina objekata u Mostaru i Istočnom Sarajevu 

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o odobravanju kupovine/nabavke objekta za smještaj institucija Bosne i Hercegovine u Mostaru i Istočnom Sarajevu.

Odobrava se kupovina/nabavka objekta za smještaj Državne agencije za istrage i zaštitu u Mostaru, nabavne vrijednosti do 4.000.000,00 KM. Finansiranje nabavke ovog objekta osigurat će se i to l.000.000,00 KM iz budžeta Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine, koji je preostao od iznosa odobrenog za nabavku objekta u Mostaru za potrebe smještaja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH; 2.000.000,00 KM su sredstva koja su odobrena Državnoj agenciji za istrage i zaštitu BiH za nabavku objekta, a ista su alocirana na račun Službe za zajedničke poslove institucija BiH u svrhu objedinjavanja sredstava potrebnih za realizaciju ove odluke, i 1.000.000,00 KM su sredstva iz sukcesije po osnovu naplate klirinškog duga Ruske Federacije. 

Također, odobrena je i kupovina/nabavka objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, ukupne površine od 1.300 do 1.500 m2, nabavne vrijednosti do 3.000.000,00 KM.

Finansiranje kupovine/nabavke ovog objekta vršit će se u periodu 2017 -2019. godine i to kroz program višegodišnjih kapitalnih ulaganja koji je evidentiran u budžetu Službe za zajedničke poslove institucija BiH, i to: 2017. godine sredstava u iznosu od 1.000.000,00 KM od sukcesije na osnovu naplate klirinškog duga Ruske Federacije; a 2018. i 2019. godine iz sredstava budžeta institucija BiH po 1.000.000,00 KM.  

Zahtjev za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji sa ministarstvima pravde i vanjskih poslova pokrene aktivnosti kojima bi se od Ruske Federacije izdejstvovalo da Povelja Kulina bana privremeno bude izložena u BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije