Vatrogasci spremni izaći na proteste: Ukidaju nam dodatak na plaću za opasan rad

E. H.
Vatrogasci spremni izaći na proteste: Ukidaju nam dodatak na plaću za opasan rad

Vatrogasci u Federaciji Bosne i Hercegovine uskoro bi mogli izaći na proteste, zbog spornih odredbi u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, prema kojima bi se vatrogascima ukinuo dodatak na posebne uslove rada u visini od 30 posto.

Tačnije, već u martu mjesecu vatrogasci bi se mogli naći pred Parlamentom Federacije BiH na protestima, ukoliko ne budu usvojeni njihovi zahtjevi da im ovaj dohodak bude isplaćivan, te još nekolicina zahtjeva koji se odnose na ove konkretne izmjene i dopune Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

Hrelja: Zbog ovog zakona ugroženi su vatrogasci, ali i građani Federacije BiH

"Vatrogasci će vrlo vjerovatno organizirati proteste, ali još uvijek nismo dobili zvaničnu verziju Nacrta zakona s novim izmjenama i dopunama, koje smo dogovorili s FUCZ-om nakon posljednje javne rasprave. Sporan je taj član 114., koji određuje dodatak na posebne uslove rade u iznosu od 30 posto, a koji su do sada plaćali gradovi i općine. Sada općine i gradovi ne žele da sami snose taj trošak, nego traže da to urade zajedno s Federalnom upravom civilne zaštite", pojasnio je za Radiosarajevo.ba  predsjednik Sindikalne organizacije Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo Armin Hrelja.

vatrogasci-postrojavanje_RSA(9).JPG - undefined

On je dodao kako sa svim stranama u ovom slučaju razgovaraju još od aprila prošle godine, ali da za njih zadovoljavajuće rješenje još uvijek nije postignuto. Ipak, još uvijek se čeka posljednja zvanična verzija Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, kako bi se odlučili da li će ići na proteste ili ne.

"Problem je što je ovaj zakon radila pravna služba koja nema sluha za nas, a ne stručne komisije u kojima bi sjedili stručni ljudi koji razumiju tematiku. Kroz zakon su nametnute određene odredbe, kojima su prekoračeni dijelovi Zakona o lokalnoj samoupravi. Sada općine žele da se podijeli trošak, a riječ je o cifri od 3 do 3,5 miliona KM, za sve vatrogasce u FBiH. Ipak, ako se to ne riješi, kao i druge sporne odredbe u nacrtu koje kažu, recimo, da pripravnik može postati komandir brigade od 200 ljudi, iako nikakvog iskustva nema, građani FBiH i vatrogasci se ugrožavaju. Dakle, sve ide u kolaps", istaknuo je Hrelja.

Također, najavio je da će, ukoliko dođe do protesta, ponovo tražiti i smjenu direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka koji je, prema njihovom miškjenju, jedan od glavnih krivaca za trenutno stanje.

Solak: Našli smo kompromis, ali moraju ga prihvatiti i načelnici i vatrogasci

S druge strane, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak ističe kako je riječ o "preuveličavanju stvari da neko nekom ukida određena prava", te da se mora naći kompromisno rješenje koje će zadovoljiti i vatrogasce i općinske načelnike.

"Poslodavac vatrogascima je, konkretno, općina i ona kao svaki poslodavac uređuje obaveze prema radniku. Ona ima pravo da se žali na određene odredbe u zakonu za koje smatraju da im prave štetu. Konkretno, desetak općinskih načelnika žalilo se na to da moraju svakom vatrogascu, bio on vezista ili vatrogasac koji intervenira, isplatiti dodatak od 30 posto", pojasnio nam je Solak.

Fahrudin_Solak_Fena.jpg - undefined

Fahrudin Solak

Dodao je i kako je njegovo mišljenje, kao i mišljenje članova FUCZ-a da je zahtjev načelnika neopravdan, ali budući da postoji presuda Ustavnog suda FBiH koja je načelnike oslobodila takvog plaćanja oni su automatski oslobođeni plaćanja ovih naknada.

"Na taj način prestala je obaveza općina da isplaćuju naknadu i mi smo dužni takvu presudu provoditi. Ipak, mi smo predložili javne rasprave i tokom njih smo uspjeli pronaći rješenje koje naglašava da vatrogasci moraju imati taj dodatak zbog posebnih uslova rada, u skladu sa zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika. Tako bi vatrogasci imali zagarantirane naknade do 30 posto, ali bi se dopustilo načelnicima da određuje koliko će naknada za kojeg vatrogasca iznositi, u okviru tih 30 posto. Pojedini vatrogasci su tužili općine, sudovi su donijeli presude u njihovu korist, ali jednostavno načelnici ne žele da plaćaju te obaveze upravo u skladu s presudom Ustavnog suda. To je najveći problem, Parlament FBiH ne može ništa učiniti jer postoji presuda koja uređuje cijeli slučaj", zaključio je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije