Policija traga za Amelom Sejfovićem u šumi nadomak Visokog

Radiosarajevo.ba
Policija traga za Amelom Sejfovićem u šumi nadomak Visokog
Na lokalitetu između Visokog i Kiseljaka u selu Grajana, u toku je akcija SIPA-e koja traga za Amelom Sejfovićem.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla portparolka SIPA-e Kristina Jozić, pripadnici SIPA- pružaju pomoć kolegama iz MUP-a KS-a, te je angažirana specijalna jedinica.

Iz MUP-a ZDK  je potvrđeno da je uhapšena jedna osoba i da se akcija privodi kraju. 

Kako saznaje ekipa Crne Hronika BiH, na terenu je ukupno 40 vozila državne agencije SIPA-e.  Svakih 50 metara nalaze se specijalci sa dugim cijevima (M14) i pretražuje se

Podsjećamo, odbjegli Sejfović je 3. septembra iskoristio vrijeme šetnje i boravka u zatvorskoj ambulanti, a u dijelu zatvora gdje se dešavao incident bila su prisutna dva zatvorska čuvara. U jednog od zatvorskih čuvara Sejfović je uperio pištolj i naredio čuvarima da otvore vrata, a potom je počeo pucati po zatvoru.

Nakon što je napustio krug zatvora Sejfović je pobjegao na motoru koji ga je čekao ispred zgrade, a koji je kasnije pronađen na području naselja Ciglane u Sarajevu.

Nakon što je Tužilaštvo KS-a dobilo usmenu naredbu dežurnog sudije, u KPZ-u su izvršeni pretresi tri ćelije, ambulante, svih ormarića koje koriste zaposlenici KPZ-a, dva stana i dva automobila.

Oduzeti su telefoni zaposlenika i uzete izjave koji su bili na poslu u toku nedjelje, a u ćeliji Amela Sejfovića pronađena su dva uništena telefona.

Također, izuzeti su videonadzori iz KPZ-a i s okolnih objekata. Na videosnimcima na dan bjekstva koji su izuzeti iz KPZ-a vidi se kako stražari Armin Delalić, Nikola Simić, te medicinski tehničar Igor Miloš razgovaraju sa Sejfovićem.

Nakon boravka kod medicinskog tehničara Miloša, gdje se, prema njegovim riječima, zadržao tri do četiri minute žaleći se na "nebuloze koje svakodnevno mora slušati", Sejfović je u pratnji zaposlenika Simića krenuo u šetnju. Svjedoci su Tužilaštvu rekli kako su primijetili da je medicinski tehničar Miloš bio nervozan, te da je hodao hodnikom zajedno sa Sejfovićevim i Simićem.

Sejfović je potom Delaliću govorio da otvori vrata, ne znajući da se ona otvaraju na taster, no kako je Delalić u tom trenutku pobjegao na kapiju da zove pomoć, Sejfović je pucao u vrata i nogom razbio staklo, a zatim prislonio Simiću pištolj na čelo, traživši od njega da mu otvori vrata zatvora.

Nije poznato otkud Amelu Sejfoviću pištolj u zatvoru.

Ukupno deset osoba je uhapšeno zbog sumnje da su pomogli Sejfoviću pri bjekstvu iz KPZ-a, od čega su četiri osobe zaposlenici ove institucije. Uz Delalića, Simića i Miloša uhapšen je i Muhamed Karić koji je pušten na slobodu nakon što je ispitan u Tužilaštvu KS.

Na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona slobode su lišene dvije osobe za koje postoji sumnja da su pomogle Sejfoviću u bijegu, a u Visokom su uhapšene četiri osobe.

Trojici zaposlenika KPZ-a određen je jednomjesečni pritvor kojeg će služiti u Zenici. Za Miloša je zatražen pritvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i prikrivanja dokaza, dok je za Delalića i Simića pritvor zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti da bi njihovim boravkom na slobodi došlo do uznemirenja javnosti.

Jednomjesečni pritvor određen je i Dževadu Haziću i Amiru Ibrahimiju, uhapšenima na području ZDK-a. Istragom je utvrđeno da je Hazić 20. augusta aktivirao SIM karticu koju je koristio isključivo za komunikaciju sa Sejfovićem, kao i još jednom osobom, motoristom za kojim se još traga, te je ustanovljeno da se neposredno prije bjekstva sa Sejfovićem čuo čak 40 puta. Hazić se je sa Sejfovićem uputio Ibrahimijevim automobilom Audi A3 sa Ciglana prema Zenici. Također, sumnja se da je osumnjičeni Mirza Fazlić preuzeo kod Sarajeva Sejfovića, te ga u Golfu 5 prevezao jednim dijelom autoputa u Visoko, zbog čega je i za njega zatražen jednomjesečni pritvor.

Od četiri osobe inicijala S. A, S. N, H. E i F. M koje su uhapšene u Visokom, tri osobe su puštene na slobodu. 

Amel Sejfović je u zatvoru bio zbog optužbi za pljačku Raiffeisen banke u sarajevskom naselju Ilidža 5. novembra 2015. godine kada je prilikom pucnjave smrtno stradao biciklista Kemo Bašić.

U optužnici koja je potvrđena 28. aprila 2016. godine u Tužilaštvu KS, a kojom se Sejfović tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke,navodi se kako su pljačku isplanirali Amel Sejfović, Arif Hajradinović, Alma Sejfović i Anel Hajrović. 

Prilikom pljačke banke na Ilidži, Sejfović i ostali su udarali radnike, te su ih natjerali da otvore sefove iz kojih su uzeli oko 300 hiljada maraka. Zbog toga su nekoliko dana prije akcije kupili automobil i pancire.

Prethodno je Sejfović, 23. oktobra 2009. godine, bio optužen za pokušaj ubistvaDavora Milića, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Sejfović je u KPZ-u 9. novembra 2013. pričinio i materijalnu štetu kada je nakon saznanja da mu je amidžić teško povrijeđen polupao stakla na toaletu zavoda i slomio česmu. Osim što je načinio materijalnu štetu, u tom trenutku povrijedio je i sebe.

Sejfović je nakon ovog incidenta smješten u samicu. Njegova porodica je ponudila obeštećenje KPZ-u Sarajevo za štetu koja je napravljena u iznosu od 200 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije