Udžbenička politika u Federaciji BiH

Radiosarajevo.ba
Udžbenička politika u Federaciji BiH

Foto: Dado Ruvić (CroPix)

Ministrica Meliha Alić na gostovanju u Dneviku FTV je govorila o stanju u obrazovanju u Federaciji BiH, udžbeničkoj politici i besplatnim udžbenicima.

Vuk je ove godine sišao s grane i u udžbenicima više ne živi na drveću; na pitanje ko je odgovoran za materijalne propuste u udžbenicima kakav je ovaj prošlogodišnji još nije odgovoreno. Recenzenti su kvalitetno uradili svoj posao, ali izdavači udžbenika nisu, tvrdi ministrica Alić.

U većini kantona nastavnici predlažu udžbenike ministrima, a onda kantonalni ministri odlučuju koji će se udžbenici koristiti u njihovim kantonima. Stoga su nastavnici ti koji su trebali izbaciti sporne udžbenike iz svog djelovanja. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavlja samo tehnički dio poslova za pojedine kantone, izdaje i preporučuje određene udženike, a ministri kantona odlučuju o tome koji će se udžbenik koristiti, kaže ministrica.

Vijeće za udžbeničku politiku određuje recenzente, raspisuje konkurse i pokušava napraviti udžbenike koji će biti jedinstveni na cijeloj teritoriji FBiH. Recenzenti daju konačne preporuke i u pitanju su akademski građani birani na transparentan način. Ministrica Alić negira tvrdnje da su u nekim slučajevima recenzenti bili i autori udžbenika koji su odabrani.

Interes izdavača u Federaciji je izuzetno veliki. Čak 14 izdavačkih kuća se bori za svoje udžbenike. Ministrica negira da postoji bilo kakav politički lobi i tvrdi da je u pitanju isključivo finansijska dobit. Tvrdnje pojedinih izdavačkih kuća da postoje politički lobiji koji donose odluke o udžbenicima ministrica Alić tumači njihovim nezadovoljstvo odlukom Federalnog ministarstva da se besplatni udžbenici štampaju na teritoriju Federacije. To je, kako kaže, zasmetalo pojedinim izdavačima koji svoje udžbenike štampaju vani.

Besplatnih udžbenika ima za određenu kategoriju, tvrdi ministrica i dodaje da smo u tom pogledu bolji od Hrvatske. Čak oko 60% đaka u Federaciji ima besplatne udžbenike i roditelji bi trebali otići u škole i tamo uzeti udžbenike koji trebaju trajati tri godine, a ne kupovati ih kod uličnih prodavača.

U Kantonu Sarajevo napravljena je greška gdje nisu data precizna uputstva kako se koriste besplatni udžbenici pa danas imamo mnogo išaranih i neupotrebljivih udžbenika. Ministarstvo nauke KS-a ove godine uložilo je dodatne napore tako da će oko 75% učenika dobiti besplatne udžbenike.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije