U ustanovama za mentalno-invalidne osobe ima i ubica

Radiosarajevo.ba
U ustanovama za mentalno-invalidne osobe ima  i ubica

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH zabrinuta je za generalno stanje u oblasti socijalne zaštite u BiH posebno za stanje prava osoba smještenih u ustanove za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba.

Do te činjenice ombudsmeni BiH došli su nakon nedavne posjete ustanovama za smještaj mentalno invalidnih osoba u BiH, a rezultate su naveli u specijalnom izvještaju koji sadrži preporuke nadležnim organima da poduzmu određene aktivnosti i tako unaprijede stanje ljudskih prava te kategorije ljudi.

Ombudsman BiH Jasminka Džumhur kazala je Feni da je specijalni izvještaj o stanju te kategorije urađen na bazi predmeta koje je institucija Ombusmena primila u proteklom periodu, ali i s obzirom na činjenicu da je prilikom ranije posjete zatvorima primijećeno da je veliki broj izvršilaca krivičnih djela upravo osobe koje su ta djela počinila u stanju mentalne neuračunljivosti.

"Zabrinjavajuće je da smo u ustanovama u kojima su smještene mentalno invalidne osobe zatekli i osobe koje su izvršile krivična djela čak i ubistva," kazala je Džumhur.

Ona je naglasila da su prilikom posjete ustanovama za smještaj mentalno invalidnih osoba u BiH uočena i pozitivna zapažanja koja se odnose na posvećenost osoblja, te izražene visokoprofesionalne standarde.

Osoblje izloženo mobingu

"Istovremeno, primijećeno je da je osoblje većinom prepušteno samo sebi i često izloženo mobingu. Ne postoje sistemska briga o tim ustanovama posebno kad je riječ o Federaciji BiH", kaže Džumhur.

Generalne zabrinutosti se, kaže Džumhur, odnose na nedostatak definicije i kategorizacije osoba s mentalnim invaliditetom, nedostatak zakona koji na adekvatan način uređuju rad tih ustanova posebno u FBiH.

"Preporuke se odnose na taj segment i nejasno definirana prava korisnika. Posljedica nepostojanja zakonskog okvira je u činjenici da su sve ustanove takve vrste prebukirane, a jedini kriterij za smještaj mentalno invalidnih osoba u ustanove je slobodno mjesto", istaknula je Džumhur.

Precizirala je da je FBiH 2008. preuzela prava osnivača, ali bez jasno definiranih obaveza tako da su se ta prava svela na imenovanje članova upravnih i nadzornih odbora u kojima sjede i pomoćnici ministara, a da se naknade za članove tih odbora plaćaju iz sredstava koji centri za socijalni rad, odnosno kantonalna ministarstva uplaćuju za štićenike.

Džumhur navodi da je upravo taj nalaz Ombudsmena BiH, koji je sveobuhvatna analiza za stanje u svakoj od ustanova pojedinačno ali i zbirno bio dobar osnov za preporuke nadležnim organima i očekuju da nadležni organi postupe u skladu s preporukama i unaprijede stanje u toj oblasti.

Preporuka ombudsmana - hitno napraviti strategiju

"Generalna preporuka nadležnim institucijama je da odmah preduzmu aktivnosti na izradi strateškog dokumenta u skladu sa suvremenim nastojanjima sadržanim u Akcijskom planu Vijeća Evrope za osobe s invaliditetom i pravilo 14 Standardnih pravila koja propisuju obavezu države da kreira politike i planiranje," naglasila je.

Džumhur je podsjetila da strateški dokument mora sadržati mjere koje se odnose na izmjenu zakonodavnog okvira (definiranje kategorija mentalno invalidnih osoba), te da je rok za izradu tog dokumenta 60 dana.

Ombudsmeni BiH preporuke će uputiti Ministarstvu civilnih poslova BiH, koje je nadležno za koordinaciju u oblasti socijalne zaštite; Ministarstvu za ljudska prava BiH, te resornim entitetskim ministarstvima za rad i socijalnu politiku i Vladi Brčko Distrikta. Određeni, manji dio preporuka odnosi se i na ustanove koje određenim aktivnostima mogu unaprijediti stanje, prenosi Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije