U borbi protiv kriminala nužna je moderna baza podataka

Fena
U borbi protiv kriminala nužna je moderna baza podataka
Ministarstvo sigurnosti BiH i International Society for Applied Biological Sciences (ISABS) organizatori su predavanja američkog forenzičara prof.dr. Henryja Leea, o značaju analize mjesta zločina i državne DNK baze podataka, održanog u Sarajevu.

Profesor Lee poručio je naučnicima da traže načina kako od nemogućeg napraviti moguće, odnosno kako da uče i objedinjuju znanja i rade u interesu građana i zaštiti društva u cjelini.

"S obzirom na to da se okruženje iz godine u godinu mijenja, tehnologije napreduju, mi kao forezenčari moramo gledati u budućnost i tražiti načine kako zaštititi građane. Da bismo to učinili moramo znati kako koristiti baze podataka", kazao je novinarima Lee. Primijetio je vidan napredak u odnosu na period prije 20 godina, kad je bio u BiH.

S današnjeg skupa istaknuta je podrška prof. dr. Leea, Američke akademije za forenzičke nauke i drugih naučnih institucija u dodatnom razvoju forenzike u Bosni i Hercegovini.

Iz zgrade državnog parlamenta, gdje se donose najviše političke odluke, poslana je poruka da se niti u jednu državu neće ulagati ako ona nije sigurna, a da bi ona bila sigurna mora imati jaku forenziku.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke nauke i predsjednik ISABS-a Dragan Primorac kazao je da su Hrvatska i BiH, u oblasti forenzike svjetski i globalno visoko pozicionirani, te dodao da bi bilo dobro da je tako i u drugim segmentima života i rada u dvije države.

Naučni suradnik Instituta za antropologiju Zagreb prof. Damir Marjanović poručio je da, ako želimo pratiti trendove u borbi protiv svim vrsta kriminala, moramo uspostaviti moderne baze podataka. Nada se da će, nakon ovog predavanja, biti revitalizirana i ideja te ponovno pokrenuti priča o zakonu o državnoj bazi podataka.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić zadovoljan je zbog prilike za susret s vodećim stručnjakom iz oblasti forenzike, naučne discipline koja rasvjetljava najsloženije oblike zločina i raznih vrsta katastrofa.

Prijatno je, kaže, iznenađen stavom prof. Leea kad je rekao da forenzika u BiH (uz Hrvatsku) zauzima značajno mjesto u regiji po napretku.

Tokom susreta razgovarali su, kaže Mektić, i o mogućim oblicima suradnje i edukacije ovdašnjih eksperata u SAD-u. Izradit će zajednički projekt i ponuditi ga vladi SAD-a, da bi dodatno educirali ovdašnje eksperte u oblasti forenzike.

Predavanju zvaničnog naziva "Značaj analize mjesta zločina i državne DNK baze podataka: prikaz najpoznatijih slučajeva od J.F. Kennedyja do identifikacije žrtava rata na Balkanu i terorističkih napada u New Yorku" prethodio je sastanak u Kabinetu ministra sigurnosti BiH.

Henry Lee je američki profesor na Univerzitetu New Haven i bivši ministar sigurnosti savezne države Connecticut. Tokom 50-godišnje karijere radio je na rješavanju više od 8.000 slučajeva u SAD-u i 46 država svijeta. Radio je na najpoznatijim kriminalističkim slučajevima koji su mijenjali historiju SAD-a ali i na identifikaciji žrtava iz masovnih grobnica u Hrvatskoj i BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije