U BiH nema registrovane vakcine protiv antraksa

Radiosarajevo.ba
U BiH nema registrovane vakcine protiv antraksa


Epizotiološka situacija na području Unsko-sanskog kantona (USK) tokom prošle godine je zadovoljavajuća, jer je u odnosu na prethodne godine došlo do smanjenja pojave zaraznih bolesti životinja kod ispitanih grla, posebno kada je u pitanju bruceloza, koja se kontinuirano prati već nekoliko godina, zbog ranije masovne pojave ove bolesti. 

„Tokom 2012. godine na brucelozu i leukozu je ispitano 22.000, a na tuberkulozu 134 velika grla, znači u okviru mliječnog kartona u otkupu mlijeka. Imali smo od toga 18 pozitivnih kod malih preživara i 16 pozitivnih kod velikih preživara na brucelozu, te jedan pozitivan slučaj na leukozu“, kazao je za Fenu načelnik Veterinarskog odjeljenja Ministarstva poljoprivrede USK-a, Sulejman Kulenović. 

Prema njegovim riječima, u prva tri mjeseca ove godine nije bio nijedan pozitivan slučaj na bilo koju bolest. Resorno ministarstvo svake godine, u skladu sa zakonskim obavezama, osigura određeni dio sredstava za podmirenje troškova za prevenciju, suzbijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti kod životinja, koje su od posebnog interesa za Kanton. 

„Prošle godine najviše sredstava utrošeno je na vakcinaciju životinja protiv antraksa, jer znamo da je naš Kanton 'distrikt' antraksa, pa po naredbi iz 2012. godine svako distriktno područje je obavezno da se vakciniše. Mi smo vakcinisali 25.000 goveda i negdje oko 30.000 ovaca. Akcija je dosta uspješno provedena“, istakao je Kulenović.

Potencijalna područja za pojavu antraksa su sva ona, gdje je veća fluktuacija podzemnih voda i gdje su česte poplave. Kada se antraks pojavi u nekom području, ono se izolira, i to je tzv. distrikt. Upravo zbog toga, sva grla stoke prije izlaska na proljetnu ili jesenju pašu, trebala bi biti vakcinisana protiv antraks.

U prošloj godini na području USK-a nije bilo pojave antraksa, jer je 2011. provedena temeljita vakcinacija, koja je nastavljena i prošloj godini. Ona bi trebala biti nastavljena i u ovoj, međutim došlo je do zastoja, s obzirom da trenutno nijedna vakcina u BiH protiv te bolesti nije registrovana.

„Trenutno radimo zajedno sa federalnim ministarstvom na nabavci vakcine antraksa i pokušavamo riješiti taj problem. Mislimo da ćemo to uspješno riješiti i da će se negdje sad sa četvrtim mjesecom krenuti u redovne aktivnosti“, istakao je Kulenović. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije