Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Bičakčića i Čovića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Bičakčića i Čovića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg premijera Federacije, Edhema Bičakčića, i njegovog tadašnjeg zamjenika, Dragana Čovića.

Kako se nezvanično saznaje, Sud BiH donio je odluku o potvrđivanju optužnice, ali odluka će biti saopštena tek danas.

Bičakčić i Čović se terete za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja, jer su kao premijer i zamjenik premijera Federacije donijeli nezakonite odluke i iz budžeta tako izdvojili 3.500.000 maraka.

Novac su izdvojili za kupovinu, adaptaciju i opremanje stambenih objekata nekoliko lica.

Osumnjičeni su zbog dodjele 22 stana i adaptacije za još 44 stana za odabrane osobe.

Prije tačno sedam dana, istog dana kada je Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv bivšeg i sadašnjeg federalnog premijera Bičakčića i Nedžada Brankovića zbog nezakonite kupovine stana za Brankovića, tužilac Tužilaštva BiH, Nijemac Peter Kornek (Korneck) podigao je optužnicu također protiv Bičakčića i Čovića.

Danas se, prema saznanjima Dnevnog avaza, očekuje i odluka Kantonalnog suda u Sarajevu o potvrđivanju prije sedam dana objavljene optužnice protiv Brankovića i Bičakčića.

Avaz piše i da je Tužilaštvo BiH, uprkos tome što je Finansijska policija prijavu podnijela protiv više od 60 osumnjičenih, za dodjelu sredstava radi kupovine i adaptacije stanova optužilo samo Bičakčića i Čovića. Ostali prijavljeni tretiraju se samo kao osobe koje su dobile stan te se, kako nam je pojašnjeno iz naših izvora, ne mogu teretiti za "primanje dara".

Također, tadašnja direktorica Službe za zajedničke poslove Vlade FBiH Azra Gradinčić-Alkalaj u ovom predmetu predložena je kao svjedok.

Stanovi su kupovani putem posredničke agencije koju je osnovala Vlada FBiH. Prema ranijoj prijavi Finansijske policije FBiH, za kupovinu 22 stana tokom 2000. i 2001. godine potrošeno je oko 2,8 miliona KM, a za adaptaciju 44 stana još 1,2 miliona KM.

Na listi bivših, ali i sadašnjih visokopozicioniranih dužnosnika koji su dobili stanove ili sredstva za adaptaciju nalaze se, između ostalih, Atif Dudaković, Sakib Mahmuljin, Valerija Galić, Fuad Purišević, Mehmed Alijagića, Adnan Bešlagić, Božo Ljubić, Jerko Doko, Mariofil Ljubić, Enver Kreso, Ivo Andrić Lužanski, Husein Živalj, Haris Bašić, Amor Mašović, Dženamir Abaza, Mirza Hajrić.

U ovom, kao i u slučaju optužnice protiv Brankovića, Vlada FBiH kupila je stanove, a potom omogućila odabranim osobama da ih otkupe za certifikate. Jedina razlika je ta što je Branković sa sarajevskim "Energoinvestom" aktivno učestvovao u kupovini stana, čime je oštetio svoje preduzeće.

U protivnom, kako je pojašnjeno u Sarajevskom tužilaštvu, da "Energoinvest" nije uložio sredstva za kupovinu stana svom direktoru, Branković bi bio tretiran kao i ostale osobe koje su dobile stan.

ftv/onasa/denevniavaz/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije