Treba li nam Zakon o privatnim detektivima?

Fena
Treba li nam Zakon o privatnim detektivima?
Pixabay / Ilustracija
Federacija Bosne i Hercegovine  nema zakon o privatnim detektivima dok u RS-u djeluju agencije.

"Zakon o privatnim detektivima u Federaciji BiH usvojen je u različitim tekstovima u Parlamentu Federacije BiH, te je u toku njegovo usaglašavanje putem Komisije koju će imenovati premijer Vlade FBiH od poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i delegata Doma naroda Parlamenta FBiH, " kazao je Feni federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Kako je Feni rečeno iz Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Prijedlog zakona o privatnim detektivima je usvojen u redovnoj proceduri u prošlom mandatu u domovima Parlamenta FBiH, ali ne u istom tekstu. Zajednička komisija za usaglašavanje zakona različito usvojenih u domovima Parlamenta FBiH je pokušala doći do prijedloga da bi se riješila sporna pitanja, međutim, nije uspjela postići saglasnost među članovima Komisije, kazali su Feni u tom domu.

Premijer FBiH Fadil Novalić je pokrenuo proceduru vezanu za imenovanje Zajedničke komisije za usaglašavanje Prijedloga zakona o privatnim detektivima u FBiH.

 U Republici Srpskoj djelatnost osiguranja osoba i imovine, uvjeti za osnivanje privrednih društava i javnih preduzeća koja obavljaju poslove osiguranja osoba i imovine, način obavljanja poslova osiguranja osoba i imovine, detektivska djelatnost, način obavljanja detektivskih poslova u obliku detektivskih agencija, prava i obaveze privatnih detektiva, kao i nadzor nad njihovim radom na teritoriji RS-a uređen je Zakonom o agencijama za obezbjeđenje osoba i imovine i privatnoj detektivskoj djelatnosti.

Detektivski poslovi obavljaju se kao samostalna djelatnost (fizička osoba navedenu djelatnost upisuje u registar samostalnih djelatnosti na osnovu ovlašćenja za obavljanje detektivskih poslova), s tim što dva privatna detektiva ili više njih mogu osnovati detektivsku kancelariju i ona se osniva kao pravna osoba.

U pogledu opreme koju privatni detektivi smiju koristiti zakonom je predviđena negativna formulacija, odnosno privatnom detektivu je zabranjeno da pri obavljanju detektivskih poslova upotrebljava vatreno oružje i druga sredstva prinude, osim u slučajevima lične zaštite, a zabranjeno je i da koriste sredstva i naprave za elektronska snimanja ili prisluškivanja, kažu u MUP-u RS-a.

Na terioriji RS-a ovlašćenje za obavljanje poslova privatnog detektiva i odobrenje za početak rada imaju dvije agencije i to: na području CJB Banja Luka, Drago Jević, privatni detektiv u Agenciji "Dosije X", Banja Luka i na području CJB Bijeljina, Sveto Avramović, privatni detektiv u Agenciji "Drina security", Milići.

Privatni detektiv Sveto Avramović kazao je Feni da je prije osnivanja Agencije "Drina security", koja postoji od oktobra 2007. godine, radio u bezbjednosnim strukturama.

Agencija se isključivo bavi detektivskim poslovima. Oni koji traže naše usluge traže provjeru adresa, ponekad provjeru DNK-a, kazao je Avramović dodavši da je "mala zainteresiranost ljudi za njihove usluge".

Predstavnički dom Parlamenta FBiH je na 29. sjednici 23. februara 2010. godine usvojio Prijedlog zakona o privatnim detektivima u FBiH u tekstu kako ga je predložila Vlada FBiH. Dom naroda Parlamenta FBiH je na 17. sjednici održanoj 12. septembra 2013. usvojio Prijedlog zakona o privatnim detektivima u FBiH s 13 amandmana Vlade FBiH i jednim amandmanom koji je Vlada FBiH prihvatila, pa su postali sastavni dio Prijedloga zakona, kazali su Feni u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH na nastavku 22. sjednice održane 24. septembra 2013. nije usvojio 13 amandmana Vlade FBiH i jedan amandman koji je Vlada FBiH prihvatila na sjednici Doma naroda, te je Prijedlog zakona upućen na razmatranje i usaglašavanje Zajedničkoj komisiji oba doma Parlamenta FBiH za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u oba doma Parlamenta FBiH.

Zajednička komisija oba doma Parlamenta FBiH na četvrtoj sjednici 28. maja 2014. nije usaglasila tekst zakona o privatnim detektivima u FBiH, budući da nije prihvatila 14 amandmana - 13 amandmana Vlade FBiH i jedan amandman koji je Vlada FBiH prihvatila na sjednici Doma naroda, pojasnili su u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Premijer FBiH Fadil Novalić je 10. juna 2015. uputio dopis predsjedavajućim domova Parlamenta FBiH kojim traži prijedlog 10 članova (po pet članova svakog doma) za imenovanje u Zajedničku komisiju za usaglašavanje Prijedloga zakona u FBiH.

Uime Predstavničkog doma u ovu komisiju, 8. jula 2015. predloženi su: Salmir Kaplan, Nasir Beganović, Dario Knezović, Zukan Helez i Zdravko Kuzman.

Dom naroda nije predložio članove, potvrdili su Feni u ovom domu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije