Transparency International: Djelovati prema uzrocima korupcije

0
Radiosarajevo.ba
Transparency International: Djelovati prema uzrocima korupcije
Foto: TI BiH / Agenda dobrog upravljanja 2025

Transparency International BiH je na današnjoj konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije uputio apel političkim partijama i međunarodnoj zajednici za konkretnu akciju prezentujući "Agendu dobrog upravljanja 2025", kojom se predlaže drugačiji pristup rješenju sistemskih izazova upravljanja i smanjenja prilika za korupciju u BiH.

Agenda, koja se temelji na 20 godina praktičnog iskustva koje je TI BiH proveo u istraživanju uzroka i posljedica korupcije ali i savremenim teorijskim koncepcijama koje se bave njenim suzbijanjem, zasnovana je na stavu da je potrebno djelovati prema ključnim uzrocima korupcije.

"Paraliza institucija izazvana sistemskom političkom korupcijom kojom upravljaju najviši nosioci javnih funkcija, dovela je Bosnu i Hercegovinu u situaciju potpune zarobljenosti političkih, društvenih i ekonomskih procesa", ključna je poruka konferencije "Prioriteti u borbi protiv korupcije u BiH" koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH).

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Michael Murphy: "Političari rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane"

Michael Murphy: "Političari rade za organizovane kriminalne grupe, a ne za građane"

Političke strukture, koje su prioritet svog djelovanja stavile na lično bogaćenje na uštrb građana direktno su odgovorne za uskraćivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda građanima BiH, što je imalo i imaće nesagledive posljedice u vrijeme pandemije, krize i inflacije, dovodeći u pitanje zadovoljenje osnovnih potreba građana.

"Agenda dobrog upravljanja 2025. predstavlja pokušaj da se pruže odgovori na problem zarobljenosti institucionalnog aparata u BiH i njegovog oslobađanja od negativnog uticaja političkih elita.", istakao je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH, na otvaranju konferencije "Prioriteti u borbi protiv korupcije u BiH" koja je danas održana u Sarajevu.

Agenda, između ostalog, predlaže pravce reforme javne uprave kroz njeno smanjenje, racionalizaciju i depolitizaciju, potom centralizaciju sistema javnih nabavki, uvođenje obaveznog glasanja i demokratizaciju političkih stranaka, te zagovara uvođenje vettinga u pravosuđu – procedure provjere imovine, kompetencija i veza nosioca pravosudnih funkcija sa organizovanim kriminalom.

Schmidt: Borba protiv korupcije i zaštita zvizdača bh. vlastima mora biti prvi prioritet

Schmidt: Borba protiv korupcije i zaštita zvizdača bh. vlastima mora biti prvi prioritet

Cilj izloženih prijedloga je smanjenje prostora za pojavu korupcije uz istovremeno jačanje aktivnijeg učešća građana u procesu donošenja odluka, kako bi se omogućilo kreiranje politika u javnom interesu, te jačanje kapaciteta institucija i vraćanje povjerenja javnosti u njihovu mogućnost za suzbijanje sistemske korupcije, za šta je neophodna podrška ključnih lokalnih i međunarodnih aktera.

Na konferenciji su istaknuti integritet izbornog procesa, zakoni o sukobu interesa, izmjene zakona o VSTV-u, zaštita prijavitelja korupcije na svim nivoima izdvojeni kao ključna pitanja od kojih zavisi nastavak evropskog puta BiH.

U vezi sa tim, Šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler naglasio je da borba protiv korupcije mora biti prioritet vlasti, civilnog društva i građana. Poručio je da je to je svakako prioritet za EU. Borba protiv korupcije i vladavina prava su u središtu procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i to je jasno navedeno u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine.

“(Anti)korupcija u fokusu”: Kakvi su planovi političkih stranaka u borbi protiv korupcije?

“(Anti)korupcija u fokusu”: Kakvi su planovi političkih stranaka u borbi protiv korupcije?

“Moramo podržati građane koji insistiraju da korupcija bude iskorijenjena; moramo zahtijevati da oni koji su odgovorni za korupciju budu kažnjeni.”, istakao je Sattler.

Takođe, ambasador SAD-a u BiH, Micheal J. Murphy, poručio je da moramo raditi zajedno na otkrivanju korupcije kada je vidimo i doživimo

Naglašeno je da je naredni period ključna prilika koja se mora iskoristiti za sve preporuke i prioritete koji stoje neispunjeni više od decenije, što je nemoguće učiniti bez političke podrške, što će svakako biti prvi test za novoizabrane vlasti, bez obzira na njihov konačni sastav.

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa utvrđen: Kazne od 5.000 do 15.000 KM

Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa utvrđen: Kazne od 5.000 do 15.000 KM

Na konferenciji su u okviru panel diskusije učestvovali predstavnici Centralne izborne komisije, Ministarstva pravde, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Tužilaštva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Agencije za javne nabavke, UNDP, Delegacije EU u BiH i Ureda koordinatora za reformu javne uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije