Švicarska predstavila razvojnu strategiju: 135 miliona KM za bh. građane

V.A.Z.
Švicarska predstavila razvojnu strategiju: 135 miliona KM za bh. građane
Radiosarajevo.ba / Simbol savremene Švicarske: kravica Happy Lilly
U prepunoj dvorani Meeting Point u Sarajevu danas je predstavljena Strategija saradnje Švicarske u Bosni i Hercegovini za period 2017. – 2020. godine.

Vlada Švicarske će u naredne četiri godine kroz Program saradnje uložiti 74 miliona CHF (135 miliona KM) u Bosnu i Hercegovinu.

Ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini Andrea Rauber Saxer svečani program otvorila je na našem jeziku. 

Naglasila je da je izrada strategije trajala nekoliko dugih mjeseci tokom kojih su se precizno definirali njeni ciljevi i očekivani rezultati. Dokument je potvrdio i parlament u Bernu, a predstavlja nastavak Švicarskog programa saradnje koji se ostvario tokom prethodnih 20 godina. 

Ambasadorica je predstavila i simbol švicarske strategije razvoja u svijetu, kravicu Happy Lilly.

"Ona utjelovljuje ono što je ste Švicarska danas, ona je kreativna, dinamična, znatiželjna, svjesna tradicije i historije a istovremeno moderna i inovativna. Ona putuje i kroz digitalni prostor".

Konkretno, strategija će obuhvatiti tri ključna područja: zapošljavanje, javno zdravstvo i javnu upravu, kroz projekte koje za cilj imaju korist građana.  

"Želimo biti prisutni u područjima gdje imamo šta ponuditi, gdje se možemo iskazati", rekla je. Prije svega, to je zapošljavanje, pogotovo mladih, s obzirom na to da je Švicarska danas među zemljama s najnižom stopom nezaposlenosti.  

"U tom smislu je od posebno važnosti strukovno obrazovanje koje počiva na tri stuba: interes mladih da žele da rade; glas poslodavaca o tome kakvi su kadrovi potrebni na tržištu rada; agencije i posrednici u zapošljavanju koji treba da osiguraju veći zapošljivost mladih."

Očekuje se da će se kroz projekte razvojne strategije otvoriti preko 4.000 samoodrživih radnih mjesta. 

Drugi nivo pomoći je rad s lokalnim zajednicama. Općine danas imaju veliku odgovornost prema stanovnicima, one su predvodnice napretka. Preko 50 općina bit će obuhvaćeno razvojnom strategijom što će doprinijeti boljem životu za oko 150.000 stanovnika.

Na ceremoniji povodom pokretanja četverogodišnje strategije govorile su i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, koja se posebno osvrnula na važnost uključivanja bh. dijaspore u projekte, kao i Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju u Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini. 

"Želimo da ovom strategijom dostignemo i one koji su marginalizirani ili isključeni, kako bi i tim kategorijama dali priliku da budu produktivni i vrijedni članovi društva. Kako bismo promovirali koheziju i smanjili razlike, bit ćemo prisutni u cijeloj zemlji, u gradovima i selima, u ruralnim i urbanim sredinama", pojasnila je Barbara Dätwyler Scheuer. 

"Švicarska je zemlja koja se sastoji od 26 kantona, a svaki od njih ima svoju historiju i kulturu. U državi se govore četiri jezika. Mi stalno tragamo za kompromisima i konsenzusima. Svjesni smo da je to teži put, jer do kompromisa se ponekad veoma teško dođe, ali to je put s dugoročnim prednostima. Uređenje Bosne i Hercegovine je slično, ali smo u posljednje vrijeme primijetili procjep između političara i građana. Mi vašu zemlju vidimo na piti ka EU, ali nas zabrinjava da vidimo neke pojave koje vuku u suprotnom smjeru. Mislim da je BiH lijepa zemlja s mnogo divnih ljudi. Nadamo se da će ovaj veliki projekt kooperacije doprinijeti da ljudi iz BiH iskoriste svoje potencijale", zaključila je ambasadorica Švicarske Andrea Rauber Saxer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije