Suze i kiša danas nad Ahmićima: Porodice obilaze mezarje

1
Radiosarajevo.ba
Suze i kiša danas nad Ahmićima: Porodice obilaze mezarje
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Porodice obilaze mezarje u Ahmićima, 16. april 2022.

U Ahmićima se danas obilježava 29. godišnjica masakra nad bošnjačkim civilima.

Stotine građana i ovog 16. aprila okupili su se prvo ispred mezarja koje se nalazi nekoliko kilometara pored sela.

Naravno, prisutne su i porodice ubijenih koje su odale počast svojim najmilijim.

Sarajevo: Na istoj lokaciji se gradi najveće dječije igralište u gradu i prva teniska dvorana

Sarajevo: Na istoj lokaciji se gradi najveće dječije igralište u gradu i prva teniska dvorana

Prisutni su se kasnije šetnjom 'Put istine i sjećanja' uputili prema selu gdje je prije 29 godina najmlađa od 116 bošnjačkih žrtvi imala svega tri mjeseca.

Ezan kao znak za napad

U ranim jutarnjim satima, 16. aprila 1993. godine, pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Džokeri" i "Maturice" izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz, jutarnju molitvu muslimana, bio je znak za napad.

Presude

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bila zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakru, ali su novom presudom 2001. godine oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, među kojima i zbog zločina u Ahmićima 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a "Džokeri", bosanskog Hrvata Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležane dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora. Na slobodu je pušten nakon što je odslužio kaznu od osam godina i četiri mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije