Hižaslav, #trotoar, Ferhadija, Sefić, referendum, izbori: Kako ćemo pamtiti 2016.

E. H.
Hižaslav, #trotoar, Ferhadija, Sefić, referendum, izbori: Kako ćemo pamtiti 2016.
Godina prepuna zanimljivih, ali i nesretnih događaja u Bosni i Hercegovini je iza nas i pravo je pitanje koje od njih ćemo pamtiti kad 2016. godina jednom postane daleko sjećanje.

Uskoro ćemo se radovati nekim novim pobjedama u Novoj godini koja će, nadamo se, svima nama biti sretnija i uspješnija, a do tada prisjetimo se šta je to obilježilo godinu s kojom se uskoro opraštamo.

Januar

Slučaj Mahira Rakovca potresao je i zgrozio bh. javnost, a riječ je samoubistvu 14-godišnjeg dječaka iz Sarajeva, čiji roditelji su nakon smrti obznanili da je dječak zlostavljan u školi koju je pohađao. Iako se samoubistvo dogodilo 14. decembra 2015, izjave roditelja i nebrojene reakcije javnosti na ovaj slučaju su obilježile početak 2016. godine.

Počela afera "spajanje Opće bolnice s Univerzitetskim kliničkim centrom u Sarajevu", na koju su upozorili pojedini doktori iz Opće bolnice, a zbog čega su održani i protesti građana glavnoga grada BiH.

Uhapšen Bakir Dautbašić, sekretar Ministarstva za sigurnost BiH, s još nekoliko osoba pod optužnicom da su ometali rad pravosuđa. (11. januar)

Uhapšeni članovi specijalnog odreda MUP-a RS-a za filmsku pljačku blindiranog vozila, jednu od najvećih u poslijeratnoj BiH. (14. januar)

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić za kratko vrijeme postao je najpopularnija osoba na društvenim mrežama kada je početkom januara izjavio da su građani Federacije BiH rasipni i da previše troše novac na stvari koje nisu važne za život.

Uhapšen Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, partije koja je članica vladajućih koalicija kako u Federaciji BiH, tako i na državnom nivou. (25. januar)

Emir Katara, šeik Tamim bin Hamad al-Thani, dolazio u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. (29. Januar)

Februar

Podignuta optužnica protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i ostalih. (5. februar)

Na Bjelašnici u tragičnoj nesreći poginuo sarajevski planinar Dragi Novaković. Još dvije osobe su povrijeđene u lavini koja se obrušila na njih, a sarajevska policija i GSS su vršili veliku akciju potrage za dvoje nastradalih. (7. februar)

Preminuo Dženan Memić, momak ubijen u sarajevskoj Velikoj aleji dok je šetao s djevojkom. (15. februar)

Bosna i Hercegovina predala zahtjev za članstvo u EU. (15. februar)

Abu Hamza pušten na slobodu, nakon što je u zatvoru proveo sedam godina bez ikakve optužnice. (18. februar)

Svirepo ubistvo Arnele Đogić u Olovu zgrozilo bh. javnost. (27. februar)

Mart

Ilija Jurišić pravosnažno oslobođen optužbi za ratni zločin u Tuzli. (4. mart)

Haški sud za ratne zločine prvestepenom presudom osudio Radovana Karadžića na 40 godina zatvora (24. mart)

Počelo suđenje Fahrudinu Radončiću, lideru Saveza za bolju budućnost (30. mart)

Haški sud za ratne zločine prvostepenom presudom Vojislava Šešelja oslobodio krivice prema svim tačkama optužnice (24. mart)

April

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, sastao se s bh. liderima Ivanićem, Čovićem i Izetbegovićem u Mostaru, koji su nešto ranije održali sastanak i s Kolindom Grabar-Kitarović, predsjednicom Hrvatske. (12. april)

Predstavnici Bosne i Hercegovine na Eurosongu potukli se tokom proslave rođendana na Vlašiću. (12. april)

Fahrudin Radončić izašao na slobodu, uz neka ograničenja suda. (15. april)

Opozicione i ljevičarske stranke SDP i DF prvi put razgovarale o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u BiH, dogovoru koji nikada neće biti ostvaren do lokalnih izbora. ( 15. april)

Direktor CIA-e John O. Brennan posjetio Sarajevo, posjetio Predsjedništvo BiH i razgovarao s direktorom OSA-e. (22. april)

Održani veliki protesti demobiliziranih boraca ispred Vlade FBiH u Sarajevu (25. april)

Maj

Donesena odluka Centralne izborne komisije da lokalni izbori u Bosni i Hercegovini budu raspisani 2. oktobra. (4. maj)

Tačno 23. godine nakon rušenja u ratu otvorena obnovljena džamija Ferhadija u Banja Luci, a otvorenju je prisustvovao veliki broj gostiju i zvanica iz cijelog svijeta (7. maj)

Banja Luka bila poprište dva velika protestna mitinga, koja su organizirali političke partije pozicije i opozicije, a na kojima je prisustvovalo oko 18.000 građana. Predvodili su ih na jednoj strani SDS, a na drugoj strani SNSD koji je organizirao kontramiting. (14. maj)

Održan veliki protesti boraca u deset kantona, a najveći od njih u Sarajevu. (19. maj)

Preminuo Husejin Smajlović, gradonačelnik Zenice koji je uživao veliko povjerenje građana. ( 22. maj)

U Sarajevu održan sastanak tzv. Brdo – Brijuni, na kojem su se okupili predsjednici država iz regiona, među kojima Bakir Izetbegović, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor. (29. maj)

Juni

Ubice Arnele Đogić, Avdija Selimović i Muriz Brkić za svirepo ubistvo osuđeni na 40 godina zatvorske kazne. ( 14. juni)

SDA i SBB donijeli odluku da zajedno izađu na lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, čime je i praktično potvrđena jedna od najvećih koalicija bošnjačkih političkih partija ikada. ( 14. juni)

Uhapšen gradonačelnik Bihaća, pod optužnicom da je zloupotrijebio položaj. (15. juni)

Provedena velika akcija Mreža, u kojoj je uhapšeno 30 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet droge, oružja i eksplozivnih materija. (15. juni)

Objavljeni zvanični rezultati popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, koji je proveden 2013. godine. (30. juni)

Juli

Velika rudarska nesreća dogodila se u Rudniku mrkog uglja „Abid Lolić“, nedaleko od Travnika, te je usljed obrušavanja dijela jame 50 rudara bilo zarobljeno pod zemljom. Nasreću, niko nije nastradao, ali 15 rudara je zbog povreda završilo u bolnici. ( 2. juli )

Mustafa ef. Cerić bivši poglavar Islamske zajednice u BiH iznenadio javnost saopćenjem u kojem je saopćio da je pronašao novu riječ za Bajram, koji je tada nazvao Hižaslav, uz objašnjenje da je to bosanska riječ za ovaj islamski blagdan. (3. juli)

Mirza Teletović, jedan od dva bh. predstavnika u NBA ligi potpisao ugovor s novim timom, te je tim potezom prešao iz Phoenix Sunsa u Milwaukee Buckse. (8. juli)

BiH parafirala Sporazum o saradnji i pridruživanju s EU, kao još jedan korak ka pridruživanju uniji (18. juli)

Potpisan „sporazum iz kafane“ između SDA i SNSD-a, a u vezi sa spornim pitanjima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. (31. juli)

August

Preminuo Željko Kopanja, urednik i vlasnik Nezavisnih novina. (8. august)

Provedena velika policijska akcija Bosna, u kojoj su uhapšene četiri osobe zbog zapošljavanja u Javne institucije (26. august)

Nogometašice sarajevskog kluba SFK 2000 ostvarile historijski uspjeh i prošle u drugu fazu Lige prvaka za žene. (28. august)

Septembar

Centralna izborna komisija odbila zahtjev Komisije za referendum u RS-u da im se dostave izvodi iz biračkih spiskova u svrhe provođenja referenduma. Istog dana Komisija je najavila apelaciju ustavnom sudu. (1. septembar)

Počela predizborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini (2. septembar)

MMF odobrio novi, trogodišnji aranžman za BiH u iznosu od 553 miliona eura (7. septembar)

Vlada FBiH prodala veliki dio dionica Fabrike duhana Sarajevo (15. septembar)

Ustavni sud BiH donio odluku da održavanje Referenduma o 9. Januaru- Danu RS-a nije ustavno, te da bi trebalo obustaviti pripremu njegovog provođenja (17. septembar)

PISALI SMO I HISTORIJU: Prihvaćen zahtjev BiH za članstvo u EU. (20. septembar)

Održan referendum o 9. Januaru – Danu RS-a (25. septembar)

Milorad Dodik, predsjednik RS-a pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH zbog održavanja referenduma ( 26. septembar)

Oktobar

Održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini – izbore obilježi incident u Stocu, zbog kojeg u ovom gradu nisu ni održani izbori. (2. oktobar)

Sanjin Sefić na pješačkom prijelazu u Sarajevu automobilom nasmrt pregazio dvije studentice, nakon čega je pobjegao u Srbiju odakle još uvijek, na zahtjev pravosudnih organa BiH, nije izručen. Nakon ovog slučaja cijela bh. javnost je bila „na nogama“, a organiziran je i niz protesta u glavnom gradu BiH. (10. oktobar)

Počelo emitiranje digitalnog TV signala u Bosni i Hercegovini (14. oktobar)

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske boravio u posjeti glavnom gradu BiH (28. oktobar)

Novembar

Potvrđeni rezultati lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. (2. novembar)

Edin Džeko nakon briljantnog starta sezone postao i igrač mjeseca u italijanskoj Seriji A. (4. novembar)

U velikoj policijskoj akciji Blok u Sarajevu uhapšen Esed Radeljaš, bivši zastupnik u Skupštini KS, te još dvije osobe, a naknadno će u ovoj akciji biti uhapšeno još nekoliko osoba. (9. novembar)

Fikret Abdić, presuđeni ratni zločinac, postao novi načelnik općine Velika Kladuša. (10. novembar)

Čak petnaest osoba uhapšeno je u policijskoj akciji Pravda na području Sarajeva, cijele BiH i dijela Hrvatske, a prema nalogu Tužilaštva KS. Među njima su se nalazili Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH i brojne druge ličnosti, koje su optuženi za organizirani kriminal. (11. novembar)

Izudin Tahirović osuđen za ubistvo navijača Željezničara Mirzu Raščića i to na 20 godina zatvorske kazne. (14. novembar)

Svečano otvoren trotoar ispred Predsjedništva BiH. (23. novembar)

Javnost šokirala informacija da je kćerka Fadila Novalića, premijera Federacije BiH zaposlena bez konkursa u Finansijsko-informatičkoj agenciji, koju je potvrdio direktor ove agencije Esad Mahmutović, što je kasnije dovelo do toga da Novalićeva kćerka podnese ostavku. (28. novembar)

U okviru akcije Blok uhapšen i Damir Hadžić, bivši načelnik općine Novi Grad Sarajevo. (30. novembar)

Decembar

Ustavni sud poništio rezultate referenduma u RS-u. (1. decembar)

Preminuo maestro Esad Arnautalić, vrsni muzičar, kompozitor i dirigent, jedan od osnivača Indexa i sarajevske rock scene. (5. decembar)

BiH dobila upitnik Europske komisije, čije popunjavanje je jedan od uvjeta pristupanja u EU. (9. decembar)

Vlada FBiH donijela odluku o podnošenju krivične prijave protiv bivšeg premijera FBiH Nermina Nikšića. (8. decembar)

Ubijen visokopozicionirani oficir Oružanih snaga BiH Sead Duraković. (12. decembar)

Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo, zbog velike zagađenosti zraka, odlučio uvesti "par-nepar" sistem saobraćanja. Alarmantno stanje zraka dovelo je do uvođenja mnogih mjera Vlade, kako bi se smanjila emisija negativnih čestica u zrak, a ona koja je najviše pogodila građane jeste takozvana "par-nepar" mjera, zbog koje je cijeli region bio zainteresiran za zagađenost u Sarajevu. (25. decembar).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije