Sud BiH: Glavaš u ekstradicionomom pritvoru do 40 dana

Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Glavaš u ekstradicionomom pritvoru do 40 dana

Osvježeno u 16:30 sa izjavom advokata

Branimiru Glavašu, koji je u utorak ujutro u Kupresu uhapšen po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvatska, određen je ekstradicioni pritvor do 40 dana, potvrdila je glasnogovornica Suda BiH Manuela Hodžić

Jutros u 8.15 bio je istekao 24-satni pritvor, no Glavaš nije izašao na slobodu.

Advokat Branimira Glavaša Nikica Gržić tim povodom je ustvrdio da je glavni tužilac sudije Suda BiH Branko Perić zloupotrijebio procesna prava jer, prema Gržićevim saznanjima, federalna uprava policije je već u ponedjeljak provjerila Glavaševe dokumente, utvrdila ispravnost, tako da nije bilo osnova za zadržavanje od 24 sata. .

"Rješenje o pritvoru je najgrublje kršenje zakona od strane sudije koji je donio to rješenje, s obzirom da je isti u rješenju naveo da je Branimir Glavaš u zakonitom postupkustekao bh. državljanstvo," rekao je Gržić sa RadioSarajevo.ba.

Gržić je reko da je već uložio žalbu na rješenje o pritvoru i da ono mora biti rješeno u roku od 24 sata.

Glavaš je bio saslušan pred sudijom za prethodni postupak. Glavaš je, među ostalim, na saslušanju kazao da kao građanin Bosne i Hercegovine ne bježi ni od kakvih sudskih postupaka i od odgovornosti te da je spreman odgovarati pred nepristrasnim sudom kakvim smatra naš državni sud.

Glavašev advokat izjavio je u srijedu prijepodne da nema osnova da se njegov klijent više zadržava, dok je glavni tužitelj potpuno drukčijeg stava.

Glavaš je uhapšen u hotelu Kupres na Kupresu. Nakon saslušanja je uz službeni izvještaj predat Tužilaštvu BiH, a priveden je s lisicama na rukama. Po isteku ova 24 sata, Branimir Glavaš će ili biti pušten na slobodu ili će mu biti određen pritvor.

Po nalogu glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašina, Glavašu je određen jednodnevni pritvor, koliko je to zakonom predviđeno, izjavio je Gržić nakon saslušanja.

Glavaš je, prema njegovim riječima, tokom saslušanja predočio važeće dokumente koji potvrđuju da je on državljanin BiH. Gržić smatra kako je to bilo dovoljno da bi njegov branjenik bio pušten na slobodu, ali je glavni tužilac ipak odlučio drugačije. Glavašev advokat je kazao kako pretpostavlja da je razlog zbog kojeg je određeno njegovo zadržavanje u pritvoru dodatna provjera dokumenata.

Glavaš je pri ulasku u zgradu Tužilaštva BiH odbio komentirati bilo šta u vezi s hapšenjem ili privođenjem, kazavši u prolazu kako je "došao u svoju drugu domovinu".

Bosanskohercegovački boravak Branimira Glavaša, nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora za slučajeve selotejp i garaža u Republici Hrvatskoj, pomagala je mreža generala, Glavaševih prijatelja u Bosni i Hercegovini. Odbjegli hrvatski general svoj je prelazak u Bosnu i Hercegovinu dobro isplanirao preko mreže generala s bosanskohercegovačkom adresom.

Iz dokumenata je evidentno kako je Branimir Glavaš u oktobru prošle godine - u isto vrijeme kada mu je u Hrvatskoj suđeno za ratni zločin - podnio zahtjev za naknadni upis u Matičnu knjigu rođenih. Ministarstvo civilnih poslova BiH je u novembru prošle godine dalo saglasnost na rješenje. Tako je Glavaš dobio bosanskohercegovačko državljanstvo legalnom procedurom za manje od mjesec dana.

Glavaš je krajem prošle sedmice u Ljubuškom podnio zahtjev za izdavanje lične karte. Njegov domaćin u Ljubuškom, na čijoj adresi je službeno prijavljen, bio je general Željko Šiljeg - bivši oficir JNA, koji je prve ratne dane dočekao u kninskoj kasarni odakle je Ratko Mladić davao naredbe za granatiranje Kruševa.

Kako FTV neslužbeno saznaje, prema informacijama bosanskohercegovačkih obavještajnih službi, haški optuženik Ratko Mladić je vjenčani kum Željka Šiljega. Šiljeg je putem štampanih medija demantovao pomaganje Glavašu, tvrdeći da su u pitanju medijske špekulacije.

Drugi od generala koji su pomagali Glavašev boravak u BiH je Ivan Drmić, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru ispred HDSSB-a. Drmić je, prema neslužbenim informacijama, Glavaša dovezao u svoje rodno selo Grabovicu, nedaleko od Tomislav-Grada, gdje je boravio neko vrijeme.

Sve to ukazuje na činjenicu da Glavašev bijeg u Bosnu i Hercegovinu nije bio spontan, nego dobro promišljen čin.

Glavaš sproveden u Tužilaštvo BiH


Izjava Glavaševog advokata Nikice Gržića

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije