Stranke uprkos visokim kaznama krše Izborni zakon BiH: Da li će doći do promjene?

3
Radiosarajevo.ba
Stranke uprkos visokim kaznama krše Izborni zakon BiH: Da li će doći do promjene?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Predizborna kampanja počela danas

Centralna izborna komisija BiH u periodu prije početka izborne kampanje, za preuranjenu kampanju i zloupotrebu javnih resursa te plaćenju političku promociju izrekla je više od 200 hiljada maraka kazni. Inače, predviđene su kazne od 3 hiljade do 30 hiljada maraka. Problem je što dosadašnje kazne stranke nisu odvratile od kršenja zakona. Može li se to promijeniti?

Društvene mreže za promociju političkog narativa i programa postale su primamljive za mnoge kandidate na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Stoga su društvene mreže i internet platforme bile pod budnim okom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine. Izrečeno je 59 sankcija, a sporni sadržaj sa mreža, od 25, uklonilo je njih 18. Da svoj promo preuranjenje kampanje ukloni, CIK je naredio i ministru unutrašnjih poslova Federacije BiH Rami Isaku, te izrekao kaznu od 6000 maraka, piše BHT.

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Koalicija "Pod lupom" je u periodu od 22.7. do 1.9.2024. zabilježila ukupno 710 izbornih nepravilnosti. Najveći broj nepravilnosti se odnosi na zloupotrebu javnih sredstava i resursa (223 slučaja) i nepravilnosti pri formiranju biračkih odbora (210 slučajeva).

Ostale nepravilnosti se odnose na: preuranjenu izbornu kampanju (93 slučaja), propuste u radu lokalnih izbornih komisija (67 slučajeva), nepravilnosti u radu medija (39 slučajeva), pritiske na birače (24 slučaja) i različite druge oblike izbornih nepravilnosti (54 slučaja). Do sada je identifikovano da 30 političkih subjekta krši izborna pravila, a najveći broj nepravilnosti se odnosi na političke subjekte: SNSD (71), SDA (46), HDZ BiH (36), SDS (35) i SDP (29).

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 710 izbornih nepravilnosti: Do sada izrečeno 55.300 KM kazni

Koalicija 'Pod lupom' zabilježila 710 izbornih nepravilnosti: Do sada izrečeno 55.300 KM kazni

Jasno je - novčane kazne za političare nisu odvraćajućeg karaktera i da su za njih preniske. CIK BIH nikome nije izrekao maksimalnu kaznu od 30 hiljada maraka. Izmjenama Izbornog zakona BiH predviđeno je i da se ukloni ime kandidata sa kandidatske liste i poništi ovjera političke stranke. I uprkos sankcijama, opet se ne poštuju zakoni Bosne i Hercegovine. I ovaj Isakov odgovor trebao bi biti jasna poruka nadležnima da do u detalje moraju propisati sankcije, inače nemaju smisla. Šehić poručuje - i početi.

Veliki su problem male sankcije, smatraju u Koaliciji "Pod lupom" jer višestuki povratnici u kršenju izbornog zakona, mogli su, navode, biti kažnjeni i do 12 puta više. Sankcije ih moraju boliti, poručuju kako bi prestali kršiti zakon. Iako je CIK BiH zaprimio više od 1400 prigovora, nevladin sektor im spočitava da ne sankcionišu odgovorne, prvenstveno za zloupotrebu javnih resursa.

A ukoliko brojne političare ne bole novčane kazne i ne žele pooštravati sankcije, trebali bi razmisliti o tome da su birači ti koji imaju moć sankcija - 6. oktobra. Jer politički komfor može biti uzdrman glasom građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije