Šta sve Vlada FBiH planira uraditi do 2018. godine

Radiosarajevo.ba
Šta sve Vlada FBiH planira uraditi do 2018. godine

Za Program rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za mandatni period od 2015. do 2018. godine, usvojen na današnjoj sjednici u Sarajevu, kao polazna osnova poslužili su ekspoze premijera FBiH i dokument Koncept ekonomskog razvoja 2014. - 2018. - Ekonomski rast i zapošljavanje, koji je razmatran na prvoj sjednici Vlade FBiH. 

Na osnovu Programa rada Vlade, federalna ministarstva i institucije će, u svojim godišnjim planovima rada, planirati aktivnosti na implementaciji ciljeva i mjera utvrđenih ovim dokumentom. 

Jedan od ključnih ciljeva Vlade FBiH u ovom mandatnom periodu je smanjenje i nadzor javne potrošnje, pri čemu će među prvim mjerama biti donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru, pri čemu će se, prirodnim odlivom radne snage, smanjiti broj zaposlenih i na taj način umanjiti troškovi plaća. 

Cilj je i smanjenje opterećenja na rad, a jedan od načina je potpuno oslobađanje poslodavaca od obaveza po osnovi plaća za novozaposlene radnike za prve dvije godine rada. 

Kroz poboljšanje poslovnog okruženja nastojat će biti ubrzane i pojednostavljene procedure za registraciju poduzeća, te ponuđene posebne olakšice u cilju stimuliranja inkluzije mladih osoba u privredne tokove. 

Treba pojednostaviti i vremenski ograničiti proces dobivanja urbanističkih, građevinskih i energetskih saglasnosti. 

S obzirom na to da je naša zemlja bogata prirodnim i drugim resursima, neophodno je njihovo aktiviranje kao pretpostavke za značajniju privrednu aktivnost. 

S toga je, uz ostalo, u najkraćem mogućem roku potrebno donijeti funkcionalne zakone o javno-privatnom partnerstvu i o koncesijama. 

Kada je riječ o poljoprivredi, vrlo je bitno voditi konzistentnu registraciju poljoprivrednih proizvođača. 

Razvoj ovog sektora potrebno je podržati i kroz osnivanje svojevrsnog agrofonda/agrobanke s ravnomjernom disperzijom na cijelom prostoru FBiH. 

O okviru borbe protiv korupcije, potrebno je nastaviti raditi na uspostavljanju učinkovitog sudskog okvira i jakog tužilaštva. Istovremeno treba definirati i pooštriti prekršajne odgovornosti, te što prije otpočeti proces oduzimanja nelegalno stečene imovine. U socijalnoj oblasti treba izvršiti reformu socijalnih davanja. 

Pri tome je nivo socijalnih davanja potrebno zadržati na dostignutom nivou, s tim da će bolje targetiranje omogućiti pravedniju raspodjelu raspoloživih sredstava. 

Cilj reforme zdravstvenog sistema je da troškovi zdravstva svih nivoa vlasti budu svedeni sa sedam na šest posto BDP-a. 

Veoma je važna i cjelokupna reforma sistema penzijsko-invalidsko osiguranja. Potrebno je izraditi novi Zakon o PIO-u, preispitati organizaciju PIO-a, te analizirati uvođenje dobrovoljnih penzionih fondova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije