Šta donosi zabrana pušenja na javnim mjestima u FBiH: Pročitajte koji su izuzeci i kazne

6
Radiosarajevo.ba
Šta donosi zabrana pušenja na javnim mjestima u FBiH: Pročitajte koji su izuzeci i kazne
Foto: Freepik / Zabrana pušenja

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine stupit će na snagu od 28. maja 2023. godine.

Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: "Zabranjeno pušenje".

Ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoja akta uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Tragedija u Turskoj, mladi fudbaler poginuo u saobraćajnoj nesreći

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama sa duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM.

Za nekoliko dana u FBiH na snagu stupa zakon o zabrani pušenja: Koje su kazne i propisi?

Za nekoliko dana u FBiH na snagu stupa zakon o zabrani pušenja: Koje su kazne i propisi?

Prema zakonskim odredbama, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik, koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

U Hrvatskoj je zabrana pušenja na javnim mjestima uvedena u aprilu 2009. godine, Crnoj Gori u augustu 2019., a Sjevernoj Makedoniji u januaru 2010. godine.

U Srbiji nema zabrane pušenja na javnim mjestima. U bosanskohercegovačkom entitetu RS također nema ove zabrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije