Šta bi se desilo da privrednici dva mjeseca bojkotuju plaćanje PDV-a

Radiosarajevo.ba
Šta bi se desilo da privrednici dva mjeseca bojkotuju plaćanje PDV-a
Šta bi se desilo da privrednici bojkotuju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca? Ovo pitanje postavljeno je na okruglom stolu održanom danas u Sarajevu u organizaciji Instituta za razvoj mladih KULT.

Na ovom okruglom stolu predstavnici državnog parlamenta i nevladinih organizacija razmatrali su navedenu inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT upućenu Vijeću ministara BiH, a koju je podržalo više od 30.000 bh. privrednika.

Riječ je o inicijativi za zakonske izmjene o uvođenju sistema plaćanja poreza na dodanu vrijednost državi tek kada i privrednici naplate račune koje su izdali svojim kupcima, a ne do 10. u mjesecu, što je dosadašnja praksa.

Ekonomska stručnjakinja iz KULT-a Ajka Baručić naglasila je da predložena inicijativa ne bi ugrozila budžet zato što se radi o maloj privredi i ograničenom broju privrednika kojima bi se pomoglo da opstanu, odnosno da dugoročno plaćaju navedeni porez da ne bi došlo do gašenja biznisa.

"U BiH mora se mijenjati sistem PDV-a jer je konzervativan i rigidan. Imajući u vidu ekonomske probleme potrebno je signalizirati poduzetnicima da se neke promjene vrše, te ohrabriti ih da ostanu u biznisu. U tom smislu ova inicijativa je dobra – ocijenio je savjetnik federalnog premijera za ekonomska pitanja Vjekoslav Domljan.

 Istakao je da inicijativu treba posmatrati kao ulaganje u budućnost, "a ne držati se kruto, rigidno".

"Dakle, aspekt PDV-a koji odgovara državi. Međutim, sistem mora odgovarati i građanima da ga plaćaju sa zadovoljstvom i onda ćemo moći govoriti da postoji razvijen poreski moral", poručio je Domljan.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, koji je u formi poslaničkog pitanja uputio inicijativu Vijeću ministara BiH, istakao je da nakon dva mjeseca još nije dobio nikakav odgovor, a koji nije dostavila ni Uprava za indirektno oporezivanje.

"Tražimo od Vijeća ministara BiH i Uprave za indirektno oporezivanje da se uključe i nose inicijativu, koju zahtijeva 30.000 privrednika" dodao je Magazinović.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije